Chcete mít klid na čtení? Zajděte si do liberecké knihovny pro špunty do uší!

12. březen 2015

Zajímavý barevný automat plný špuntů do uší mají pár dnů v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Novince říkají špuntomat a slibují těm, kteří ho využijí, naprosté ticho i v hlučných prostorách knihovny.

Určitě už jste to někdy zažili. Jste v knihovně, chcete se začíst do vybrané knížky, ale nedokážete se soustředit, protože vás neustále ruší okolní zvuky. Podobný problém už nebudou muset řešit návštěvníci Krajské vědecké knihovny v Liberci. Mají tam totiž špuntomat.

„Chceme nabídnout uživatelům, kterým třeba vadí takový ten normální šum, který v knihovně je, aby si sami udělali stoprocentní ticho,“ říká Dana Petrýdesová z liberecké knihovny, proč tam vůbec zajímavý barevný automat plný špuntů do uší nainstalovali.

Špunty do uší

Najdete ho v prvním patře ve studijním oddělením knihovny. „My jsme špuntomaty viděli v předchozích letech, když jsme byli na zahraničních exkurzích v Rakousku, kde to v knihovnách je běžné. Tehdy nám to trochu připadalo jako vtip - něco jako od Járy Cimrmana, ale v posledních několika měsících začal být špuntomat nabízen i v České republice a nás to úplně nadchlo,“ vysvětluje Dana Petrýdesová, odkud se v liberecké knihovně na pořízení špuntomatů inspirovali.

Vtipný a užitečný doplněk prý dokáže jeho nositeli snížit okolní hluk až o 35 decibelů. Taková věcička se dobře hodí třeba i na vysokoškolských kolejích - špuntomaty mají nejenom v Liberci na Harcově, k dispozici prý jsou i vysokoškolákům z Ústí nad Labem.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio