Chceme zelenou Evropu, ale se zdravým rozumem, zaznělo na sněmu Svazu měst a obcí v Hradci Králové

22. říjen 2021 08:38

Připravovaná podoba tzv. Green Dealu může podle sněmu Svazu měst a obcí zhoršit energetickou krizi. Soubor evropských opatření na dosažení klimatické neutrality Evropy do roku 2050 budou projednávat senátoři, i proto chce Svaz měst a obcí apelovat na jejich rozumný přístup. Zástupci jednotlivých samospráv o tom diskutovali na sněmu Svazu měst a obcí v Hradci Králové.

„My v tom apelu akcentujeme na zelenou Evropu se zdravým rozumem, což znamená, že ano, víme, že je zapotřebí chránit životní prostředí a klima. Ale přistupovat k tomu rozumně," říká výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

Čtěte také

Jednotlivé starosty nenechávají rostoucí ceny energií v klidu. Na druhou stranu se snaží brát aktuální situaci jako fakt. Podle připravovaného usnesení sněmu by ale evropský Green Deal mohl vše ještě zhoršit.

„Budeme apelovat na to, aby Senát vznesl obavy, že nejsou zohledněna specifika České republiky a dopady na ostatní cíle Evropské unie, které jsou zachování blahobytu a kvalitních podmínek pro práci, narovnávání sociálních rozdílů. Naopak, mohly by vést k velkému propadu sociálních rozdílů ve společnosti."

Čtěte také

Že jsou ceny energií pro obce a města v těchto dnech velmi důležité téma potvrzuje například nezávislý starosta Frýdlantu nad Ostravicí David Pavliska.
„Je to v době, kdy tvoříme rozpočty na příští rok a samo nevíme co nás čeká. Protože o když máme třeba někde zafixované ceny, tak se ceny nedodržují a jsou jednostranně navyšovány. Takže, i když si může člověk myslet, že může být v klidu, tak tomu tak kolikrát není."

Sněm Svazu měst a obcí pokračuje v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové i v pátek 22. října. Po včerejší diskusi mají delegáti na programu hlasování o jednotlivých usneseních.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související