Chátrající hotel Maxičky bude opět prázdný. Děčín nechce spolupracovat se současným nájemníkem

9. listopad 2015

Dlouhou dobu neměl Děčín téma, které by rozdělovalo obyvatele tak jako osud městského hotelu Maxičky, který chátrá. Minulé radnici se ho podařilo pronajmout a řada lidí byla z plánů nového provozovatele nadšená. Vzniknout tam mělo zázemí pro školy v přírodě, dětské tábory i relaxační zóna pro obyvatele města. Nic z toho se ale zřejmě neuskuteční. Nová radnice má totiž obavy z toho, jak je nájemní smlouva postavená. Firma Golden Hells podle radních nepůsobí důvěryhodně, proto nechtějí riskovat soudní spory v budoucnu.

Nová radnice má totiž obavy z toho, jak je nájemní smlouva postavená. Firma Golden Hells podle radních nepůsobí důvěryhodně, proto nechtějí riskovat soudní spory v budoucnu.

Největší chloubou městského hotelu Maxičky je přírodní koupaliště. Letos bylo tropické vedro a na Facebooku bylo hned několik skupin, které si stěžovaly na to, že tu nebylo žádné zázemí a že i žabinec z rybníka si museli tahat sami.

„Objekt byl několik let neobydlený, rybník se nečistil a řasy se množily. Než jsme stačili zakročit, tak se objevily žáby, zamořily celý rybník, a kdybychom proti řasám zasáhli chemicky, měli bychom asi problémy s ochranáři, protože to by zřejmě žabí populace nepřežila. Pak tu také dva roky netekla voda, takže v současné době není pitná,“ vysvětluje jednatel Golden Hells Mojmír Sklenář.

V tuto chvíli už měla být hotová spousta stavebních úprav. Město je ale odmítalo povolit. Jako třeba změnu v baru, který vypadá stejně jako před dvaceti lety. Všechny stavební úpravy by totiž podle platné nájemní smlouvy musel Děčín firmě jednou zaplatit. Místo povolení stavebních úprav tak firma Golden Hells obdržela od nového vedení města výpověď z nájmu.

„Protože nemůžeme objekt využívat, dokud město úpravy nepovolí, požádali jsme o prominutí nájemného, dokud se nerozhodne. Rada návrh zamítla - využila toho, že jsme nájemné neplatili a dala nám výpověď. Další postup teď budeme řešit po právní stránce.“

Hotel Maxičky

Podle radních je smlouva s firmou riziková

Důvody, proč už město nechce se společností Golden Hells spolupracovat vysvětlil náměstek děčínské primátorky Jiří Anděl z Hnutí ANO.

„Za nás by se asi nestalo, že by město uzavřelo nájemní smlouvu se subjektem, který nemá žádnou historii. My se prostě obáváme toho, že se firmě nepodaří naplnit její podnikatelské záměry a jednoho dne nám vrátí hotel s tím, že do něj s naším souhlasem nainvestovala třeba 6 milionů, které teď po nás chce, protože nám o tuto částku zhodnotila majetek. Je přitom dost rozdílné jaké stavební úpravy považujeme za důležité my a jaké firma. Je to riziko, které nejsme ochotni podstoupit.“

Toho, že by se firma chtěla soudit například o ušlý zisk, se neobává. „Podle mě narazí na to, že pro takový druh podnikání, který tam chtěli provozovat, nemají vůbec podnikatelskou licenci.“

Magistrát se pokusí hotel znovu prodat. Firma Golden Hells se o koupi zřejmě pokusí, protože své připravené plány nechce kvůli už investovaným penězům vzdát.

autor: Iva Zítková
Spustit audio