Charita v České Kamenici pomáhá lidem, kteří si nedovedou poradit s drahou elektřinou nebo potravinami

7. prosinec 2022 13:52

Na pracovníky Charity v České Kamenici se stále častěji obrací lidé s žádostmi o pomoc. Jde zejména o seniory, samoživitele nebo lidi, kteří nemohou kvůli nějakému zdravotnímu problému pracovat. S nárůstem cen elektřiny a potravin si pak nejsou schopní sami poradit. Charita má k dispozici i vlastní šatník a potravinovou banku, ze které rozděluje jídlo potřebným.

„Bydleli jsme v Jiřetíně pod Jedlovou v rekreačním středisku. Manžel tam vařil, já jsem tam dělala pro děti snídaně, svačiny a prala prádlo. V září skončila sezona a nám řekli, že se máme do čtyř dnů vystěhovat. Byli jsme úplně zoufalí – tak zoufalí, že jsme si s manželem říkali, že si píchneme inzulín,“ vypravuje s tíhou v hlase paní Miluše.

Do českokamenické charity si přišla pro balíček základních potravin, je v evidenci úřadu práce a má problém se zády, manžel už je v důchodu. „Během dvou dnů nám sehnali podnájem u pána v rodinném domku,“ dodává paní Miluše.

Pracujících, kteří chodí pro charitativní pomoc, přibývá

„Měli jsme teď potravinovou sbírku, která byla velmi úspěšná, takže sklad je plný. Do tašky dáme rýži, těstoviny a základní potraviny, ze kterých si člověk může uvařit plnohodnotné jídlo,“ vysvětluje ve skladu charitní potravinové banky Lucie Kupcová.

Na otázku, co ví o paní Miluši a jejím příběhu, odpovídá: „Pán je inženýr, takže je to studovaná rodina. Je to neuvěřitelné – ze dne na den mohli skončit na ulici. Začíná to být častější, že k nám chodí i pracující rodiče dětí. Obracejí se na nás i maminky, které nemají pro děti na jídlo do školy nebo na elektřinu.“

Lucie Kupcová předává balíček, pro který si paní Miluše může přijít jednou měsíčně proti podpisu. „Jste strašně úžasní, mockrát děkuji,“ loučí se s ní paní Miluše.

Pravidelně využívá pomoc Charity v České Kamenici a potravinové banky zhruba 60 lidí, včetně dětí. Z toho je asi polovina neúplných rodin.

Spustit audio

Související