ČEZ prodá uhelnou elektrárnu Počerady energetické skupině Sev.en Energy

29. říjen 2020 15:14

Energetická společnost ČEZ prodá letos v prosinci elektrárnu Počerady na Lounsku firmě Vršanská uhelná ze skupiny Sev.en Energy. Na prodeji se obě strany dohodly už v roce 2013, uskutečnit se ale měl až v roce 2024.

„Skupina Sev.en Energy a ČEZ se dohodly na dřívějším prodeji zejména z důvodu urychlení ekologizace. Od příštího roku budou platit přísnější limity a potřebujeme Počerady na tyto limity připravit,“ vysvětluje mluvčí skupiny Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová, proč se obchod oproti původnímu plánu uskuteční o tři roky dříve.

Ekologové s prodejem nesouhlasí. „To, že vůbec ČEZ prodá elektrárnu Počerady Pavlu Tykačovi, je samozřejmě zásadně špatně. Myslím, že je to od ČEZ nezodpovědné a velice pokrytecké, protože se všude holedbá tím, jak snižuje emise, ale snižovat je tím, že elektrárny nezavíráte, ale prodáváte někomu, kdo je provozuje dál, je asi stejně zásadové, jako bojovat proti otroctví tím, že prodáte své otroky,“ vysvětluje Jan Rovenský z hnutí Greenpeace.

Podle Gabriely Sáričkové Benešové by modernizace elektrárny měla začít už v příštím roce: „Plánujeme urychleně zahájit modernizaci bloku 6, který těmi opravami projde jako první. Další pak postupně budou následovat.“

Jan Rovenský z hnutí Greenpeace má o slovech mluvčí společnosti Seven Energy pochybnosti: „Může být, že to za půl roku zavřou a postaví tam plynovou elektrárnu. Stejně tak může být pravda, že se to tam budou snažit provozovat dalších 20 let.“

Podle ekologů už na uhlí v Evropě nikdo nesází

Do elektrárny by bylo nutné investovat desítky miliard korun, investice by to ale byla riskantní.

„Ta elektrárna má jeden problém – bude muset žádat o výjimky z nových limitů znečištění ovzduší. Ta elektrárna je přitom v takovém stavu, že jediné, co by ji pomohlo k dlouhodobějšímu provozu, je tzv. komplexní obnova, tedy to, co udělal ČEZ u Prunéřova a Tušimic. Jestli se do něčeho Pavel Tykač pustí, tak je skutečně velmi odvážný, protože už prakticky nikdo v Evropě podobným způsobem na uhlí nesází,“ myslí si Jan Rovenský.

Nákup hnědouhelné elektrárny Počerady společností Vršanská uhelná teď posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související