Čeští a saští policisté nacvičovali zátah proti výrobcům drog

19. říjen 2016

V Mníšku na Mostecku dnes poprvé od podepsání nové smlouvy o spolupráci mezi českými a saskými policisty nacvičovali policisté zásah proti demonstrantům či zátah na výrobce a prodejce drog. Podle této nové smlouvy mohou policisté obou zemí zasahovat na území sousedního státu.

V příhraniční oblasti se pohybuje 200 českých a 400 německých policistů. Cvičení prověřuje jejich schopnost vzájemně komunikovat a velet.

„Hlavním cílem tohoto cvičení je vyzkoušet si v tak velkém formátu předávání informace, rychlost informace a nasazení společných sil,“ komentuje cvičení policejní prezident Tomáš Tuhý. „To je taky jeden z bodů smlouvy, která je podepsaná od 1.10., kdy čeští policisté mohou být nasazování na území jiného státu. Nejenom v té pohraniční oblasti, ale na území celého cizího státu,“ doplňuje.

Podle nově podepsané smlouvy mohou policisté na území druhého státu nosit zbraň, mohou eskortovat zadržené osoby a mohou také na kratší dobu zcela uzavřít hranice. Nejčastěji ale podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého půjde o pronásledování pachatelů trestné činnosti.

Právě možnost zasáhnout na území cizího státu si chválí i viceprezident spolkové policie Jürgen Schubert. Podle něj je smlouva, kterou německá policie podepsala s českými kolegy velmi moderní a účinná a nikde v Evropě a nemá obdobu.

V Mníšku na Mostecku bude společné policejní cvičení pokračovat i zítra, tentokrát zátahem na fiktivní nelegální varnu drog a následným přeshraničním pronásledováním pachatelů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio