Cesta k Pravčické bráně by měla být bezpečnější

31. říjen 2015

Auta, kola, turistické vláčky, motocyklisté a 150.000 návštěvníků se ročně musí vejít na úzkou silnici za obcí Hřensko, která nemá chodník a místy je velmi nepřehledná.

Kilometrový pochod v takových podmínkách vás přivede k lesní cestě, kterou se dostanete k největšímu skalnímu mostu v Evropě - Pravčické bráně v Českém Švýcarsku.

Bezpečnější cestu teď začala vedle silnice budovat Správa Národního parku. Ustoupit budou muset i skály.

V nejkritičtějších úsecích turisté kličkují ze strany na stranu, aby je řidiči v autech v prudkých zatáčkách měli šanci vidět. Řidiči tu navíc často nedodržují povinnou padesátku.

Velmi opatrný je i Dominik Maryník ze Slovenska, který má sebou pět psů: „Člověk musí přecházet ze strany na stranu a navíc bez přechodu. Lepší by byla pěší zóna z jedné strany. Chodníček by byl super. Nejhorší je to tady asi ten kilometr, pak je to sice příjemná lesní cesta, ale zase do kopce,“ směje se turista, který je jinak z návštěvy parku nadšený.

„Tohle je skutečně ošklivé místo, není tu vidět vůbec nic,“ přiznává Tomáš Salov ze Správy Národního parku České Švýcarsko. On sám se na novou cestu těší už jen proto, že mu stížnosti turistů na bezpečnost roky plní e-mailovou i poštovní schránku. Kritický úsek je kousek za Hřenskem.

„Svým způsobem by se tu dalo jít husím pochodem vedle silnice už teď, ale to je z hlediska tak významného cíle jako je Pravčická brána zcela nedostačující. Takže ta stezka se musí rozšířit minimálně o metr. Ustoupí kvůli tomu i skála v délce asi třiceti metrů,“ popisuje Salov.

Teď se skutečně o cestě nedá hovořit. Pokud chtějí jít dva lidé vedle sebe, jeden kráčí po silnici a druhý v lese. Složité je i vyhnout se lidem, kteří se od Pravčické brány vrací. Mnohdy jsou to přitom i velké skupiny.

Okolí začínají čistit dělníci. Na skalách začnou pracovat za několik týdnů. Hotovo by mělo být před zahájením sezóny na jaře příštího roku.

autor: Iva Zítková
Spustit audio