Cesta do Čech. Z renesančních cestopisů Angličana Fynese Morysona

22. červenec 2022

Moudré rady i praktické informace, které by měl znát každý cestující „gentleman“. Bořivoj Navrátil čte vybrané kapitoly z cestopisu anglického autora 16. století Fynese Morysona. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Bořivoj Navrátil
Připravil: Vladimír Zajíc
Překlad: Alois Bejblík
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2007

„Čechové se strojí obdobně jako Němci, mají zalíbení v zelených, žlutých a vůbec světlých barvách, avšak častěji než Němci chodí v hedvábech a aksamitech a zdobí se vlastními nepravými drahokamy... Že se do Prahy sjíždějí vyslanci ze všech stran světa a že zde prodlévají taliánští obchodníci, jsou Čechové zkaženější cizími módami než Němci...“ Autor tohoto „pozorování“ Fynes Moryson se narodil roku 1566. Studoval na univerzitě v Cambridgi, dosáhl hodnosti bakaláře a mistra svobodných umění a věnoval se studiu občanského práva.

1. května 1591 se vydal s finanční pomocí své koleje na „velkou pouť“, která tehdy patřila k dokončení studia mladého muže. Během dvou let procestoval Německo, Nizozemí, Dánsko, Polsko, Čechy a Moravu, Rakousko, Itálii, Švýcarsko a Francii a 13. května 1595 se vrátil do Londýna. Své poznámky a postřehy z cest zpracoval do Itineráře, který vydal roku 1617. Spojil v něm moudré rady pro cestovatele s praktickými informacemi, které by měl znát cestující „gentleman“.

Moryson má smysl pro zachycení barvitých stránek života cizích národů, má řadu výborných postřehů. A i když je zpravidla rozumný a střízlivý, přece jen ho zvědavost občas vede do dobrodružných situací.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

  • České léto na Vltavě

    Ve vysílání nabídneme například výběr z povídek Josefa Škvoreckého, Franze Kafky či Jaroslava Haška, hry Václava Havla či Pavla Kohouta.