Český zákazník je stále nevrlý a chce mít jídlo za 5 minut, říká děčínský šéfkuchař Lukáš Krepčík
"Aby jídlo k něčemu bylo a vypadalo, tak se mu musí kuchař věnovat,“ dodává Lukáš Krepčík, který vaří přes 20 let. Podle něj se v české gastronomii ušla ohromná cesta. I přesto je český zákazník stále nevrlý a chce mít jídlo za 5 minut hotové, což je nereálné.
Šéfkuchař Lukáš Krepčík se věnuje mnoha druhům gastronomie, např. tzv. molekulární kuchyni, sushi, francouzské nebo moderní kuchyni. I když je každá z jiného soudku, kuchyně se mu nemíchají dohromady.
„To mě opravdu baví,“ říká k tomu Krepčík. „Dříve, to bylo za 1. republiky, se Francouzi se jezdívali učit vařit k nám. Pak se to válkami a komunistickým režimem zvrátilo do té podoby, co to známe teď, což je zapečený kuřecí plátek s broskví a tak,“ konstatuje.
Kuřecí prsíčka s broskví si u něj zkrátka neobjednáte. Podobná jídla rezolutně odmítá, takové recepty se mu příčí. Lukáš Krepčík jde cestou nových receptů a inovací. „Někdo taky nebude jezdit v Trabantu, když může mít nové auto,“ dodává L. Krepčík.
Pokud Vás zajímá, jaká jsou jeho oblíbená jídla, jak vypadá současná generace mladých kuchařů nebo jak se z vyučeného kluka stane šéfkuchař, který vyhrává ceny doma i ve světe a který si získal úctu odborníků i laiků, poslechněte si rozhovor Renáty Valešové.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.