Český rozhlas podporuje hudebně nadané děti – díky projektu Kdyby tisíc klarinetů

25. květen 2022 12:25

Nový projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu s názvem Kdyby tisíc klarinetů rozděluje darované nástroje mladým hudebníkům, kteří si svůj vlastní nemůžou dovolit. Součástí projektu je také internetová aplikace, která propojuje dárce nástrojů a ty, kteří ho potřebují nejvíc. První nástroj předával 24. května moderátor Vladimír Kroc. Zánovní akordeon dostal student Základní umělecké školy v Litoměřicích Lucián Šedivec.

„Vidíte, tady to má hodně volné. To budeme muset upravit, aby mu to sedělo,“ upravuje staronový akordeon na míru štíhlému chlapci jeho učitelka Helena Šarochová.

Dvanáctiletý Lucián Šedivec se pak už bez váhání chápe nástroje a hraje svou zatím nejoblíbenější skladbu – Tyroláčka. „Jsem hrozně rád, že něco takového můžu zažít, a že jsem tahle dostal harmoniku,“ popisuje své první pocity Lucián.

Na akordeon hraje teprve druhým rokem – loni se podle učitelky Šarochové učil většinou jen distančně: „Na to, že začínal, tak přes tu obrazovku to kolikrát nebylo jednoduché. A mně se líbilo, že to bral tak sportovně,“ vzpomíná.

Český rozhlas podporuje hudebně nadané děti díky projektu Kdyby tisíc klarinetů

Repasovaný akordeon přivezl do Litoměřic moderátor Vladimír Kroc. Nástroj koupil od učitele hudby a opraváře nástrojů ukrajinského původu Andreje Krejčího za 20 000 korun.

„Je to část z výtěžku naší Bárové barové bandy – což je kapela rozhlasáků. Podařilo se nám vybrat nějaké peníze, a tahle částka je přímo od manželů Kirkových, sousedů naší zpěvačky,“ přibližuje Vladimír Kroc.

Lucián ale není jediný, kterému vlastní hudební nástroj kvůli špatné finanční situaci nemohou rodiče dopřát. Jen v Litoměřicích ví ředitelka litoměřické základní umělecké školy Dominika Valešková o 15 mladých muzikantech v podobné situaci.

„Spousta lidí má přitom třeba doma nástroj, který už nepotřebují, takže by ho mohli logicky předat dál – a tady to půjde za potřebnými dětmi. Takhle se aspoň trochu na veřejnost dostane to téma podpory dětí, které mají talent, ale nemají ty možnosti,“ věří Dominika Valešková.

Projekt Kdyby tisíc klarinetů bude v současné podobě přibližně rok, poté přejde čistě pod Nadaci Magdaleny Kožené s tím, že Nadace Českého rozhlasu se bude věnovat dalším svým projektům.

Spustit audio

Související