Československo proti Sovětskému svazu – nejlepší světový hokej

30. březen 2021

Pandemie už loni nedovolila hokejistům bojovat o cenné kovy na mistrovství světa. Díky Archivu Plus ale můžeme některé slavné hokejové bitvy prožít ještě jednou. A zavzpomínáme na nejsilnějšího možného soupeře – na hokejisty Sovětského svazu.

Připravil: Jiří Zeman
Premiéra: 15. 5. 2020

Po celou dobu své existence sovětská hokejové reprezentace drtila soupeře na světových šampionátech i na zimních olympijských hrách. Českoslovenští hokejisté byli jedni z mála, kteří dokázali Sovětům důstojně vzdorovat, a když měli i trochu potřebného štěstíčka, tak nad nimi i zvítězit.

Čtěte také

Náš odvěký hokejový nepřítel vstoupil na mezinárodní scénu na mistrovství světa ve Stockholmu v roce 1954 a hned bral zlaté medaile. Kromě domácího výběru Sověti všechny soupeře porazili.

Českoslovenští hokejisté na vítězství nad sbornou čekali sedm let. Porazit sovětské hokejisty se Čechům a Slovákům podařilo 7. března roku 1961 na světovém šampionátu v Ženevě.

Válka na ledě

V roce 1969 mělo mistrovství světa pořádat Československo. Pořadatelství se ale zřeklo, protože zemi v létě 1968 napadli její vlastní spojenci v čele právě se Sovětským svazem. Vzájemná hokejová střetnutí tak získala zcela jiný rozměr.

Šampionát se nakonec konal ve Stockholmu. Ve Švédsku jsme se Sověty odehráli dvě utkání a v obou naši hokejisté zvítězili – v prvním 2:0 a ve druhém 4:3. Šampionát byl mimořádně vyrovnaný a o medailích rozhodoval až rozdíl ve skóre. Zlato brali opět hokejisté Sovětského svazu, druzí byli domácí Švédové a na Čechoslováky zbyl bronz.

Čtěte také

Sovětská hokejová reprezentace světovým šampionátům dominovala. Roku 1972 mistrovství světa ale hostila Praha a domácí reprezentace byla mimořádně motivovaná. Naši hokejisté nad Sověty zvítězili 3:2 a mohli slavit titul mistrů světa, na který čekali 23 let. 

Kapitánem vítězného mužstva byl František Pospíšil, stejně jako o čtyři roky později v polských Katowicích. Československých hokejistům se v roce 1977 podařilo navíc ve Vídni titul obhájit.

Doma nejlépe

Ze všech následujících turnajů naši hokejisté přivezli medaili. Ta nejcennější na ně čekala v Praze roku 1985. Mužstvo kolem kapitána Dária Rusnáka oslavilo šestý a poslední československý hokejový titul.

Je třeba sportovně připomenout, že sovětská reprezentace má mistrovských titulů 22. Vzájemné souboje, byly tím nejlepším, co mohl světový hokej nabídnout. Jejich atmosféra dýchá i z rozhlasového archivu.

autor: Jiří Zeman
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.