Českolipská základní škola přestaví uhelnu na třídu. Ve městě přibylo prvňáků

15. září 2014

O bezmála sto dětí více letos usedlo do prvních tříd v České Lípě. Ve městě se tak dohromady otevřelo 22 prvních tříd. Počet dětí ve školách roste i na základní škole na Svárově, kde kvůli tomu budou přestavovat starou uhelnu na třídu.

Škola musela vyřešit, kde udělá novou třídu. Prostor se našel. Žáci do ní ale budou vcházet zvenku.

„V první řadě bude sloužit jako oddělená jazyková laboratoř, případně pro výuku odborných předmětů. V odpoledních hodinách jako družina,“ vysvětluje ředitel ZŠ Partyzánská Karel Minařík a pokračuje:

„Tahle místnost byla používána k technickému zázemí školy. Myslím, že původně jako uhelna.“

Proč vůbec jedna z českolipských škol musí řešit otevření nové učebny? Rodiče sem hojně přihlašují své děti nejen do prvních tříd, ale narůstají i počty v ostatních třídách druhého stupně.

„Jenom za letošní prázdniny jsme přijali téměř 30 nových dětí. Ten nárůst je trvalý a dlouhodobější. Není to záležitost jenom posledních dvou školních roků,“ uvádí Minařík.

Do prvních tříd v České Lípě nastoupilo letos 535 dětí. „Což je zhruba o sto dětí víc než v minulém roce,“ říká mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová s tím, že město muselo navýšit i kapacity mateřských škol.

Žádné další rozšiřování tříd v mateřských nebo základních školách zatím ale Česká Lípa neplánuje. Nová třída ve škole na Svárově má být připravená už pro příští školní rok. Kromě toho se na největší škole ve městě, na sídlišti Špičák, letos otevřely také dvě přípravné třídy.

Bývalá uhelna ZŠ Partyzánské v České Lípě, ze které bude příští rok učebna
Spustit audio