Česko se ke snižování znečištění ovzduší staví příliš laxně, myslí si Rovenský z Greenpeace

28. leden 2019

Mezi nejčastější zdroje smogu v Česku patří lokální topeniště, energetika a doprava. Podle vědců má znečištěné ovzduší vliv na vývoj dětí i naše kognitivní schopnosti.

Území České republiky trápí hlavně zimní smog. Ten způsobuje inverze, která zabraňuje úniku znečištění z měst.

Letní smog, při kterém sluneční paprsky rozkládají některé složky dopravních emisí, se u nás zatím příliš nevyskytuje. Podle Hnutí Duha ale hrozí, že v souvislosti s klimatickými změnami bude stále častější.

Český hydrometeorologický ústav loni na našem území zaznamenal celkem deset smogových situací.

Znečištění ovzduší je přitom způsobeno zejména lidskou činností, takže pokud chceme jeho vzniku do budoucna předejít, je třeba omezit činnosti, které ho podporují. 

„V případě jemného polétavého prachu, jsou zdrojem tři oblasti – lokální topeniště, velká energetika a doprava,“ vyjmenovává Jan Rovenský z Hnutí Greenpeace, podle kterého se Česko ke snižování znečištění staví příliš laxně.

Tlaky směřují hlavně na ukončení provozu uhelných elektráren, které se mimo znečišťování ovzduší podílejí i na klimatických změnách. Vzorem může být třeba sousední Německo, které odsouhlasilo ukončení spalování uhlí do roku 2035.

Znečištění jako nehorší zabiják

Odborníci z Chicagské univerzity upozorňují na to, že znečištění ovzduší zabíjí víc lidí než války nebo AIDS a stává se tak zabijákem číslo jedna. Ze studie výzkumníků z USA a Číny zase vyplývá, že smog zhoršuje naše kognitivní schopnosti.

A čeští vědci přišli na to, že zimní smog ovlivňuje DNA novorozenců a zpožďuje vývoj dětí.

autoři: Ondřej Novák , marz
Spustit audio

Související