Česko čeká v prosinci další „superúplněk“. Jak úplňky podle psychologů ovlivňují psychiku?

13. prosinec 2016

Svým jasem má ten prosincový zastínit i listopadový superúplněk.

„Pro pozorovatele z ČR nejjasnější a největší úplněk v letošním roce nastane 14. prosince jednu hodinu po půlnoci,“ říká astronom Jan Veselý z Hvězdárny a planetária v Hradci Králové. Prosincový úplněk má svým jasem zastínit i listopadový superúplněk z noci ze 14. na 15. listopadu.

Měsíc byl tehdy nejblíž Zemi (pouhých 356 500 km) a zářil o třetinu víc než obvykle. Ale právě z našeho území nebyl dobře pozorovatelný. Na stejný superúplněk si musíte počkat do roku 2034. Ale 14. prosince bude Měsíc v úplňku od Země vzdálený jen o 2000 km víc. Ten pohled určitě bude stát za to.

Vliv úplňku na psychiku

Ale pozor! Máte pocit, že se vám při úplňku dějí zvláštní věci? Špatně spíte, není vám psychicky dobře, nejste v tom správném rozpoložení? „Jakmile je úplněk, je víc dopravních nehod, násilných trestných činů a záchytné stanice jsou přehlceny přílivem alkoholiků,“ popisuje psycholog Jiří Novák. Čím si to vysvětlit?

„Zřejmě podobně jako dovede Měsíc zvednout slapové vlny, ovlivnit příliv a odliv, tak stejně působí na lidskou psychiku. Proto obvykle za měsíčního úplňku lidé uzavírali důležité smlouvy. Úplněk pro ně byl vždycky něčím magickým, zvláštním, důležitým,“ říká psycholog. Vlivy úplňku bývají někdy zahrnovány do tzv. magického myšlení. I když s tím nemají nic společného.

Věda a magické myšlení

„Německý psychiatr Ernst Kretschmer termínem magické myšlení myslel prapůvodní myšlení, z kterého se racionální teprve vyvinulo. Bylo dáno strachem, emocemi a bylo afektivní. Nutilo člověka dělat něco, co by ho ochránilo,“ vysvětluje Novák.

„I dnes k němu často inklinují třeba ženy nebo sportovci, umělci, hudebníci, herci, kteří jsou závislí na tom, jestli mají nějaký talisman. Problém je, když se jim talisman nebo rituál osvědčí. Nemohou bez toho existovat nebo se ho velmi těžko zbavují. Jde v podstatě o mechanismus autosugesce.“

Nejste anankasté?

Lidé závislí na takových rituálech se nazývají anankasté, choroba pak anankasmus (podle antické bohyně osudu Ananké). Zajímavý je ale taky tzv. Forerův efekt, podle kterého mají lidé tendenci věřit vágním, obecným předpovědím a vždy si je vztáhnou k sobě.


Forer dobrovolníkům slíbil horoskop zadarmo, když mu zašlou zpětnou vazbu ve formě stupnice: 1 – neplatí až 5 – úplná shoda. Pak jim poslal naprosto náhodné horoskopy z časopisů a kupodivu hodnocení bylo 4,3.

„Proto, když si někdo přečte "Vodnáři, dneska si nesedejte za volant, čeká vás nehoda", tak tu nehodu očekávají a z valné většiny ji sami způsobí. Ale těm vodnářům, kteří to nečetli, se nic nestane,“ popisuje Novák.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.