České zoologické zahrady se potýkají se s finančními problémy. Opětovně proto žádají stát o pomoc

12. únor 2021 14:59

Kvůli protiepidemickým opatřením zůstaly zoologické zahrady v loňském roce téměř čtyři měsíce zavřené. Nezměnilo se to ani se začátkem letošního roku. Unie zoologických zahrad proto opětovně žádá stát o finanční pomoc.

Jako příspěvkové organizace totiž nemají zoo nárok na žádné kompenzace. Propad vlastních příjmů za rok 2020 zahrady vyčíslily na více než 180 milionů korun. Například ústecká zoologická zahrada přišla zhruba o 3 miliony korun.

„Za rok 2020 skončila zoo zhruba 3 miliony korun ve ztrátě. Téměř tolik peněz činila ztráta na vstupném a na tom doprovodném servisu, jako je například vláček, vzdělávání a další věci,“ říká mluvčí ústecké zoologické zahrady Matěj Kynšt.

Vedení zoologických zahrad se obává, že rok 2021 pro ně bude mnohem náročnější než rok 2020.

„Nikdo neví, co bude – kdy a za jakých podmínek se opět zoo otevře. Město bohužel nemůže nic moc dorovnávat, protože je na tom samo finančně špatně,“ popisuje situaci v děčínské zoologické zahradě její mluvčí Alena Houšková.

Zoo v Česku jsou na pokraji ekonomické krize. Ministerstvo slíbilo, že bude situaci v brzké době řešit

Zoologické zahrady jsou tak kvůli sníženým příspěvkům od zřizovatelů na pokraji provozní a ekonomické krize. Pro obnovení a zachování provozu proto potřebují finanční pomoc od státu.

„Požadujeme navýšení provozní dotace od ministerstva životního prostředí, změnu v systému PES a co nejrychlejší otevření alespoň venkovních prostor zoo,“ dodává Houšková.

Ministerstvo životního prostředí podle mluvčí Dominiky Pospíšilové situaci v zoologických zahradách průběžně řeší.

„Vnímáme fakt, že současný stav, kdy jsou zoologické zahrady uzavřeny, generuje velké ztráty, způsobené výpadkem příjmů ze vstupného. Se zoologickými zahradami proto zůstáváme v kontaktu a jsme pro ně připraveni hledat další zdroje financování. Ty už ovšem vyžadují i navýšení rozpočtu ministerstva životního prostředí. O tom, jak slíbil ministr Brabec, bude brzy jednat na úrovni vlády,“ vysvětluje Pospíšilová.

Resort životního prostředí současně navýší dotační program příspěvku na zoo na 30 milionů korun.

Od 1. března tak mohou licencované zoologické zahrady zažádat o rychlou podporu cílenou na pořízení krmiva pro chovaná zvířata.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související