České restaurace nově musí uvádět u jídel alergeny

15. prosinec 2014

Pokud jste dnes byli na obědě v restauraci, u stánku s rychlým občerstvením nebo v jídelně, možná vás překvapil nový jídelní lístek nebo rukou dopsané změny a čísla. Podle nových pravidel mají totiž od soboty provozovatelé povinnost na lístcích vyznačit alergeny.

Přetisk lístků některé z restaurací vyjde i na tisíce korun. Samotní potravinoví alergici přitom přiznávají, že si jídlo stejně musí hlídat sami. Alergeny, které by je mohly i zabít, jsou totiž často i v surovinách, kde by je nikdo nečekal.

Čísla u jídel patří k tabulce, ve které jsou uvedeny různé alergeny, jako například vejce, ryby nebo korýši.

„Sama mám potravinovou alergii, takže se vždy radši zeptám. I bez tohoto seznamu mi bylo vždy vyhověno,“ říká Hanka Deyová, jedna z obsluhujících v mexické restauraci v Děčíně.

„Pro jedince, kteří mají alergii, to ani velký význam nemá. Restaurace totiž nemohou uhlídat výskyt alergenů v jednotlivých potravinách, protože dnes se ty alergeny nachází prakticky ve všem,“ myslí si Kateřina Kroupová, která sama trpí potravinovou alergií.

Třeba lepek může podle jejích zkušeností být i v rýži, masoxu nebo v kečupu.

Počet potravinových alergiků neustále roste. Roste ale také počet lidí, kteří se alergenům dobrovolně vyhýbají, přestože alergií netrpí.

„Pokud někomu není prokázána alergie, neznamená to, že se po požití jídla nezačne dusit. Ty potravinové alergie jsou podmíněny geneticky – dědí se. Alergeny spí, a jde jen o to, jestli se probudí, nebo ne,“ vysvětluje Dana Pémová, výživová poradkyně.

Podle statistik jsou v dospělé populaci 2-4 procenta potravinových alergiků. Protože jde o genetickou zátěž, u dnešních dětí se odhaduje, že jde o 4-8 procent z nich. Nakolik jim nová pravidla pomohou, to zatím není jasné – ukáží to až další měsíce.

Alergeny na jídelních lístcích budou muset mít i stánky s občerstvením nebo veřejné jídelny.

autor: Iva Zítková
Spustit audio