Česká republika uspořádá v roce 2022 konferenci signatářů Terezínské deklarace, která se zabývá odkazem holokaustu

9. únor 2021

Česká republika během svého předsednictví v Evropské unii v roce 2022 uspořádá konferenci, které se zúčastní zástupci zemí, jež v roce 2009 podepsaly takzvanou Terezínskou deklaraci.

Během on-line česko-izraelského setkání, které se konalo u příležitosti dne památky obětí holokaustu, to uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Izraelský ministr zahraničí Gabi Aškenazi Petříčkovi poděkoval za iniciativu a řekl, že mezinárodní konference představuje další důležitý krok v procesu uchování památky a docílení spravedlnosti.

"K zdůraznění pokračujícího významu terezínské deklarace, kterou schválilo 47 zemí během českého předsednictví v Evropské unii v roce 2009, jsem rád, že mohu oznámit, že Česká republika uspořádá konferenci signatářských zemí během předsednictví v EU v roce 2022," řekl Petříček. Deklarace se zabývá odkazem holokaustu. Konference se podle ministra zaměří na osvětu, spravedlnost a restituci majetku obětí holokaustu.

Podle Petříčka je důležité stále si připomínat ty, jejichž osud by nikdy neměl být zapomenut. "Česká diplomacie bude pokračovat v podpoře programů s novými vzdělávacími metodami, atraktivními pro mladé lidi," poznamenal. Považuje za nutné potírat kriminální nenávistné, xenofobní a antisemitské činy, a to i ty, které jsou spáchané na internetu. "Zločiny spáchané on-line by měly být trestány stejně jako zločiny spáchané off-line," řekl Petříček. "Naším cílem je usilovat o spravedlnost a vybudovat lepší a bezpečnější svět pro příští generace. Svět bez nenávisti, xenofobie a genocidy," uzavřel projev.

Izraelský ministr zahraničí Aškenazi řekl, že je nutné zachovat výpovědi přeživších holokaustu pro další generace, přičemž zdůraznil, že antisemitismus, rasismus a xenofobie jsou opět na vzestupu. Petříčkovi poděkoval za plán uspořádat příští rok mezinárodní konferenci a poukázal na morální odpovědnost států bojovat s antisemitismem. "Nacistický režim chtěl vymazat Židy z povrchu zemského. Dnes Írán a jeho prostředníci volají po destrukci Židů žijících v Izraeli. Tento cíl nelze ignorovat, má moc, aby se stal hromadným vyhlazováním, a je naší odpovědností zajistit, aby se toto už nikdy neopakovalo," řekl. "Dnes už Židé nejsou bezmocní a Izrael se vždy bude bránit," doplnil.

Ministr také hovořil o naději a solidaritě, přičemž zmínil, že spolu s ministrem zahraničí Spojených arabských emirátů loni navštívil památník holokaustu v Berlíně. SAE a Izrael loni pod záštitou USA navázaly diplomatické vztahy. "Chci se nakonec obrátit k přeživším: reprezentujete vítězství dobra nad zlem, naděje nad beznadějí, to nejlepší z humanity. Budeme nadále studovat minulost, nadále si poneseme ponaučení pro budoucnost. Také ale žijeme v současnosti a slibuji, že o vás budeme nadále pečovat, o vaše rodiny, o vaše komunity," uzavřel.

Na on-line setkání hovořili také nový americký ministr zahraničí Antony Blinken a šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Blinken uvedl, že Mezinárodní den památky obětí holokaustu pro něj hodně znamená i osobně, jelikož jeho otčím jako chlapec strávil skoro čtyři roky v nacistických koncentračních táborech a přišel o celou rodinu. "Řekl mi, že zlo se v obřím měřítku může dít a děje v našem světě a že máme odpovědnost dělat vše, co je v našich silách, abychom to zastavili," uvedl. "Není náhoda, že lidé, kteří usilují o destabilizaci a podrývání demokracie, často zpochybňují holokaust. Chtějí rozostřit hranice mezi pravdou a lží, chtějí používat dezinformace a konspirační teorie, aby získali moc, a chtějí podnítit nenávist vůči Židům a v širším smyslu proti uprchlíkům, žadatelům o azyl, rasovým menšinám, sexuálním menšinám, proti komukoliv, kdo se stal terčem násilí a dehumanizace kvůli tomu, kým je," pokračoval.

Zdůraznil přitom, že síla státu nespočívá pouze v síle jeho ekonomiky a armády, ale v morálních rozhodnutích, která učiní. Pelosiová řekla, že je nutné vzdělávat lidi o tom, co se děje, když se projevy nenávisti a diskriminace setkávají s lhostejností. Holokaust podle ní nese ponaučení, že na bezpráví a zaslepenost se nesmí odpovídat mlčením.

Na on-line setkání měl projev též prezident Miloš Zeman, který holokaust označil za největší zločin lidských dějin. Řekl, že jeho hlavním faktorem je závist vůči úspěšnějšímu národu nebo rase.

zdroj: ČTK
Spustit audio