Česká republika: měsíc třetí. Rozhlasové ozvěny březnových dnů roku 1993

31. březen 2023

Vzpomínáte si ještě na to, jakou hodnotu měl takzvaný slovenský zlatý poklad? A jaké spory dělení majetku federace vyvolávalo mezi českými a slovenskými politiky? V Moskvě před 30 lety zuřila sněhová bouře, jak někteří komentátoři nazývali tamní ústavní krizi. A Jaromír Jágr už tehdy hrál hokej na špičkové úrovni.

V březnu roku 1993 měla tři měsíce stará samostatná Česká republika svého premiéra i poměrně čerstvě zvoleného prezidenta. A na samém sklonku února byl do čela sociální demokracie, s programem radikálního odmítnutí vládní politiky, zvolen Miloš Zeman. Strana se pak pod jeho vedením stala jednou ze dvou nejsilnějších politických sil v zemi.

Čtěte také

Klidný průběh rozdělení Československa ve světle tehdejších událostí na Balkáně vzbudil celosvětový obdiv. Emoce samozřejmě bublaly, ale z vnějšího pohledu se rozdělení odehrálo rozumně a ústavně čistým způsobem. Jak už to ale i u slušných rozvodů bývá, objevily se první spory o majetek.

Hlavním klíčem dělení majetku federace byl poměr 2:1. Tedy dva díly Česku a jeden Slovensku. To bylo tehdejší zaklínadlo při dělení movitého a zahraničního majetku, zatímco ten nemovitý jednoduše zůstával republice, na jejímž území se nacházel.

Havel, Klaus a Zeman

Čtěte také

Nebylo to ale tak úplně jednoduché. Největším problémem prý nakonec bylo rozdělení v oblasti dopravy. Zdálo by se, že rozpočítat vagony na tři díly, je snadné. Obecně přijatý poměr 2:1 ale například nepočítal s mnohem rozsáhlejší železniční sítí v České republice.

Dělení 475 miliard majetku obou republik trvalo nakonec skoro sedm let. Ale lidé v březnu roku 1993 měli také mnohem obyčejnější starosti. Mnohdy podobné těm dnešním. Výrazně se zvyšovaly například ceny potravin a podobně jako dnes se zjišťovalo, jestli za to mohou zemědělci, zpracovatelé nebo obchodníci.

Na počátku 90. let stále ještě fungoval černý trh. Ilegální burzy měly v Ostravě tradici už ze 70. a 80. let. A do jisté míry novinkou se stal v 90. letech extremismus. Tehdejší „skinheadi“ se kromě ostatních menšin zaměřovali zejména na Romy.

Čtěte také

Rok 1993, první rok samostatné České republiky, byl v mnoha směrech přelomový a v mnohém jiný. V březnu už byli na domácí scéně tři hlavní politické figury, které pak velmi výrazně formovaly polistopadový vývoj v naší zemi v následujících třech dekádách, tedy prezident Václav Havel, premiér Václav Klaus a předseda sociální demokracie Miloš Zeman. A už tehdy se jejich názory velmi lišily například v otázce poválečného odsunu sudetských Němců.

Třetí měsíc roku 1993 si připomeneme prostřednictvím zpravodajských relací Českého rozhlasu.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio

Související