Česká pošta uvažuje o vlastní licenci k poskytování bankovních služeb

20. červen 2014
Zprávy

Bankovní trh v Česku se může už za tři roky změnit. Česká pošta možná neprodlouží smlouvu s ČSOB, se kterou spolupracuje v poskytování bankovních služeb. Na poštách je banka nabízí pod hlavičkou Poštovní spořitelny. Státní podnik teď uvažuje, že požádá o bankovní licenci.

Česká pošta má celkem 16 takzvaných aliančních partnerů. Mezi nimi jsou třeba Western Union, Česká pojišťovna a právě i Poštovní spořitelna.

Spolupráce s ní vypadá tak, že na svých pobočkách může pošta klientům otevřít bankovní účet nebo dokáže doručit peníze na přání přímo domů. Samozřejmě za provizi.

Ročně má Česká pošta ze spolupráce se všemi partnery celkové příjmy ve výši kolem 1,5 miliardy korun. A banka těží z obří sítě poboček, kterých pošta provozuje celkem 3200.

Výnosy, které má pošta z této spolupráce, by ale mohly být podle některých odborníků daleko vyšší. A podobně to vidí i vedení České pošty.

Ve hře jsou ale dvě varianty - jedna z nich je právě ta, že pošta nebude s ČSOB nadále spolupracovat a požádá centrální banku o vlastní licenci. Tím by se na trhu mohla objevit nová a státem nepřímo vlastněná banka.

Česká pošta (ilustrační foto)

Druhou možností je, že pošta po roce 2017, kdy jí končí spolupráce s ČSOB, vyhlásí výběrové řízení na nového partnera. Která z variant je pravděpodobnější, zatím není vůbec jasné.

„Pošta opravdu požádá o bankovní licenci, ale to ještě zdaleka neznamená, že bude mít vlastní banku. Tyto úvahy jsou nejenom na vedení České pošty, ale především na jejím vlastníkovi. Budou se zpracovávat projekty, budou se hledat cesty, jestli mít vlastní banku, nebo jestli mít silného aliančního partnera nebo partnery,“ potvrzuje mluvčí podniku Ivo Mravinac.

Jasno by mohlo být podle České pošty možná už do konce letošního roku.

Pro ty, kteří mají účet u Poštovní spořitelny, by se v případě ukončení spolupráce mezi bankou a poštou nic nezměnilo. Banka na trhu zůstane, jenom bude muset zareagovat na případně novou strategii České pošty a hledat pobočky jinde.

Poštovní spořitelna třeba nedávno spustila už zmiňovanou službu donášky peněz domů na přání klienta. Servis funguje a neměl by zatím skončit.

autor: jbe
Spustit audio