Česká jazzová sklizeň: čtěte druhý díl ankety publicistů

5. březen 2024

Stanice Český rozhlas Jazz i letos oslovila odborníky z řad hudebních publicistů a zjišťovala, které české jazzové desky vydané v uplynulém roce je nejvíce zaujaly. Čtěte druhou část ankety Česká jazzová sklizeň!

Oslovené osobnosti měly volit nejlépe jedno dle svého úsudku nejlepší album z těch, která vyšla v roce 2023 a na nichž se podíleli čeští jazzoví hudebníci. Nakonec většina oslovených uvedla nahrávek více. Jejich komentáře si můžete přečíst níže.

Jan Hocek (Jazzport, HIS Voice, Skjazz)

Jazz Dock Orchestra: Tonight (Animal Music)

Kvalitních bigbandových nahrávek není nikdy dost! A tahle je skvělá!     

Čtěte také

Fahrzavö: Fahrzavö (Hevhetia)

Když album s jedenácti skladbami posloucháte, máte vedle očividné instrumentální vyzrálosti a kongeniálního propojení aktérů pocit jakési klenutosti, spirituálního nádechu. Však se také nahrávalo v malebném, starodávném kostele svaté Markéty v dnes již zaniklé vísce Loukov poblíž Světlé nad Sázavou…

David Dorůžka, Robert Fischmann, Martin Novák: Gilgul (Animal Music)

Ať posluchači znají židovské tradice a náboženství či nikoli, album Gilgul je bezpochyby osloví. Samotnou hudbou. Religiózní obsah prosakuje tak či onak; při koncentrovaném poslechu lze cítit, že hudba proniká do srdce. A že tryská ze srdce…

Helena Bretfeldová (Radio Proglas, Brno – město hudby)

David Dorůžka, Robert Fischmann, Martin Novák – Gilgul

Turumtay/Erdoğan/Liška/Dés – T.E.L.D.

Tomáš Sýkora & Aid Kid – Alchemy

Václav Vraný (ČRo Vltava)

Tomáš Sýkora & Aid Kid: Alchemy (Animal Music)

Elektronický interaktivní hudební přístup, který se objevil na desce Alchemy, klíčil u Tomáše Sýkory tak dlouho, až jsem se bál, že nikdy nedoklíčí. Nakonec se povedlo. Navíc je jisté, že vše, co bylo zakonzervováno na Alchemy, má i svoje svobodnější pódiové pokračování. Je skvělé, že Aid Kid se s Tomášem Sýkorou do tohoto dobrodružství pustil, nemluvě o dalších aktérech podílejících se na celém projektu.

Čtěte také

Nikol Bóková: Expedition (Soleil et Pluie)

Jestli má v hudbě něco budoucnost a životaschopnost, je to otevřenost a síla nastupující generace. Ostatně co jiného? Nikol Bókovou už známe nějaký ten čas, ale sledování jejích mezižánrových výletů a uměleckých spoluprací pořád působí jako dialog někoho odvážně mladého, a to rovnou s hudební scénou jako celkem, možná scénou všech generací a názorů. To spojování zdánlivě neslučitelného, které v její hudbě podprahově probleskuje, nutí k přehodnocování pohledu na věci a učení se, což pak návdavkem přináší optimismus.

Ondřej Pivec: Greatest Hits 4000 (Bivak Records)

Hudba Ondřeje Pivece je bránou do světa, kam by mě, Středoevropana, asi nikdy nenapadlo nahlížet. Ondřej je v tomto ohledu novým Pavlem Klikarem a Ondřejem Havelkou v jedné osobě. Čerpá samozřejmě odjinud, než odkud brala inspiraci ona dvojice. S Pivcem se ale taky dostáváme prostřednictvím hudby do jiného světa. Jsme díky ní najednou uprostřed aktuálního afro-amerického životního pocitu a kvasu, ať je to, co je to. Dokonce je pak snad i lhostejno, s kým Ondřej hraje. Skvělá muzika jako by dnes už kolem něho vznikala samovolně, takže teď třeba s Greatest Hits 4000.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.