Česká jazzová sklizeň 2018 – Začínáme mapovat letošní jazzovou produkci

22. listopad 2018

Také letos si stanice ČRo Jazz vytyčila nelehký úkol – zmapovat všechna alba, na kterých se v roce 2018 podíleli čeští jazzoví hudebníci. Vybíráme jak nahrávky čistě jazzové, tak výrazné počiny s přesahy do jiných žánrů. Čtěte první díl našeho shrnutí!

Pavel Wlosok Trio & Rick Margitza – Storyteller (L. Oravec)

V Americe usazený český jazzový pianista Pavel Wlosok na svém novém albu Storyteller spolupracoval s americkým saxofonistou Rickem Margitzou, který rozšířil trio dále tvořené kontrabasistou Mikem McGuirkem a bubeníkem Andrewem Swiftem. Autorsky se na CD podíleli Wlosok a Margitza, dvě skladby jsou převzaté od jiných autorů (Sammy Fain, resp. Matt Denis). Pavel Wlosok o albu hovoří jako o „mainstreamu obohaceném o modernější harmonické prvky“.

Mantaban – Neonový folk (100Promotion)

V čele skupiny Mantaban stojí houslista a zpěvák Jiří Hodina, znalec gregoriánského chorálu, spoluzakladatel Českomoravské hudební společnosti (později Čechomoru) a poté kapelník skupiny Marcipán. V nové formaci jsou mu oporou zkušení jazzoví hudebníci Petr Kalfus (saxofony a klarinet) a Jan Jirucha (trombón), jako host v některých písních účinkuje Helena Marková (irské flétny). Album obsahuje úpravy lidových písní, doplněné několika jazzovými improvizacemi.

Romanovská/Tichý/Hrubý (Hevhetia)  

Klarinetista a saxofonista Michal Hrubý ve svém improvizačním projektu spojil síly s houslistkou a hráčkou na japonské koto Annou Romanovskou (mj. Orchestr Berg) a s všestranným kontrabasistou Petrem Tichým (mj. NTS, HlasKontraBas, Pavol Hammel). První nahrávkou tria byla skladba Ach kocoure kocoure, určená pro kompilaci Jiná hudba pro kocoura Vavřince (Polí5). Poté následovalo natočení celého alba v téže sestavě.

Roman Pokorný – Cab to Cotton Club (MyRecords)

Kytarista Roman Pokorný pro své nové album upravil některé zásadní skladby Duka Ellingtona. Přearanžoval je pro varhanní trio (vedle Pokorného na albu hrají Brian Charette na hammondky a Daniel Šoltis na bicí) a přidal k nim dvě vlastní skladby, dílem jazzového „Vévody“ inspirované. Album obsahuje zasvěcený úvod do ellingtonologie od Jana Daleckého i osobní komentář Romana Pokorného.

Quarter to Three (Polí5)

Mezinárodní soubor Quarter to Three tvoří newyorský jazzový pianista Steve Cohn a dvojice českých hudebníků, zpěvačka Annabelle Plum a hráč na japonskou flétnu šakuhači Marek Kimei Matvija. Improvizovaná hudba tria navazuje na čtvrttónovou koncepci Aloise Háby, na jehož opětovně zprovozněné piano Cohn album nahrál. Vedle soudobé hudby byla souboru inspirací i současná jazzová a improvizovaná tvorba.

Concept Art Orchestra – Vánoce dospělých (Animal Music)

Na vánočním albu předního pražského bigbandu pod vedením Štěpánky Balcarové zpívají Dan Bárta, Markéta Foukalová a Milan Cimfe. Autorsky se na desce (jako skladatelé a aranžéři) podíleli členové sdružení Pražská šestka. CD přináší jak úpravy lidových koled (Já bych rád k Betlému, Den přeslavný jest k nám přišel), tak autorské skladby, mimo jiné na texty básníků. Název nahrávka dostala podle básně Jana Skácela, kterou zhudebnil Martin Brunner.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Související