Červenec 1989: Pan Genscher o to požádal... A nepustili jsme!

8. říjen 2019

Tak zní jeden z nesmrtelných výroků Miloše Jakeše z projevu na Červeném hrádku ze 14. července 1989. Představoval Jakešovu reakci na žádost západoněmeckého ministra zahraničí, kterou v Praze přednesl ve prospěch vycestování Václava Havla, ale i Alexandera Dubčeka do zahraničí. 

V červenci 1989 navštívil Prahu západoněmecký ministr zahraničních věcí Hans-Dietrich Genscher, aby zjistil, jaká je v Československu situace před vrcholnou schůzkou zemí Varšavské smlouvy v Bukurešti.

Setkal se s generálním tajemníkem ÚV KSČ Milošem Jakešem a apeloval mimo jiné na to, aby režim dodržoval lidská práva. Zároveň měl schůzku i s českými disidenty.

Dokudrama napsala Milena Štráfeldová. V režii Martiny Schlegelové účinkovali: Jiří Untermüller, Pavel Oubram, Tomáš Kobr a Natálie Drabiščáková. Dramaturgie Jan Sedmidubský, mistr zvvuku Michal Kolář. Natočeno v Českém rozhlase České Budějovice.

Historický kontextu návštěvy západoněmeckého ministra zahraničí přibližuje Vladimír Handl z Katedry německých a rakouských studií FSV UK. Ptala se Zuzana Marková.

autoři: Milena Štráfeldová , Jan Sedmidubský , Zuzana Marková , jpr
Spustit audio

Související