Černými páskami na rukou protestují praktičtí lékaři proti povinným e-receptům a EET

10. říjen 2017

„Došla nám trpělivost,“ vysvětluje protestní plakát, který dnes (10. 10.) možná zahlédnete u svého lékaře. Koalice soukromých lékařů na 10. října vyhlásila protest proti chystaným změnám ve zdravotnictví – zavedení EET a povinných elektronických receptů.

Lékaři sice protestují, ordinovat ale nepřestali. Lidé v čekárnách si ale mohou na dveřích do ordinací všimnout symbolického parte primární péče.

Stojí na něm: „V hlubokém zármutku oznamujeme, že po dlouhodobém strádání, zaviněném hlavně zanedbáním péče ze strany Ministerstva zdravotnictví České republiky, odešla již z řady vesnic a menších měst České republiky primární péče, a k odchodu jsou nuceny i ostatní ambulance.“

Protestující lékaři chtějí upozornit například na zatěžující administrativu nebo nízké platy v porovnání s lékaři ve státním sektoru. Varují také před plánovaným zavedením elektronické evidence tržeb a elektronických receptů.

Parte na dveřích jedné z ordinací

Cílem akce „Pohřeb primární péče“ je upozornit na to, že pokud se nezlepší podmínky, tak stárnoucí a odcházející lékaře nebude mít kdo nahradit.

Ministerstvo zdravotnictví se brání – platy v soukromém sektoru prý totiž ovlivňovat nemůže. Náměstek resortu Roman Prymula také prohlásil, že ambulantní specialisté také pracují méně než jejich kolegové v nemocnicích, a proto na tom podle něj ve srovnání s jinými lékaři nejsou špatně.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio