Cenu Pavla Kouteckého pro začínající dokumentaristy letos získal snímek Jednotka intenzivního života

20. květen 2022 12:45

V Ústí nad Labem se na festivalu ELBE DOCK rozdávaly Ceny Pavla Kouteckého pro začínající dokumentaristy. Autoři přihlásili 76 filmů. Česko-ukrajinská porota pak vybírala z pěti celovečerních a pěti krátkých snímků. Vůbec poprvé bylo slavnostní vyhlášení v bunkru v ústeckých Důlcích.

Ocenění za nejlepší krátkometrážní film získal snímek Jang od Josefa Švejdy.

Porotce, akademický sochař, malíř a restaurátor Alexandr Kozlov rozhodnutí poroty odůvodnil: „Za skvělou ukázku tíhnutí ke svobodě a zachycení rozdílnosti životních hodnot mezi dvěma generacemi. Skrze zpočátku zdánlivě triviální příběh sociálně nepřizpůsobivého jedince dokázal autor krůček po krůčku otevřít cestičku do protagonistovy duše – nikoliv zoufalce na okraji společnosti, ale člověka pevného ve svém přesvědčení.“

Autora snímku o mladém muži, který nelegálně jezdí na vlacích, studenta 3. ročníku dokumentární tvorby na FAMU Josefa Švejdu, ocenění překvapilo. Ještě proto nevěděl, co s 40tisícovou výhrou udělá.

„Je to tak čerstvé, že ještě netuším, ale asi to půjde do nějakého vybavení. Teď stříhám bakalářský film, který se týká omezování svobod během dvou covidových zim v Česku. Je to anketní film,“ přiblížil Švejda.

Hlavní cenu získal film o umírání a paliativní péči

Cenu Pavla Kouteckého za celovečerní film získala Adéla Komrzý za snímek Jednotka intenzivního života. Porota ocenila její přístup i zpracování tak těžkého tématu, jakým je umírání. „Vznikl dokument, který je důležitý, který tlumí a odvádí pryč strach ze smrti,“ řekla malířka Alexandra Bryksa.

„Je to pro mě překvapení. Samozřejmě jsem moc ráda, že ten film rezonuje napříč celou Českou republikou, napříč zdravotnickou komunitou a pomáhá téma paliativní péče dostávat do společnosti a vytvářet jakousi osvětu a přibližovat to, co nám tady zkrátka v nemocničním prostředí chybí – a to je dobrá komunikace,“ shrnula režisérka Komrzý.

Jak dodala, právě dokončila další film – tentokrát o přijímacích zkouškách na Akademii výtvarných umění. „Zajímal mě pohled té instituce, podle čeho se v současné době hledá talent, k čemu je v 21. století potřeba umění. Ten film v létě uvedeme,“ přiblížila Adéla Komrzý.

Aktuálně režisérka Adéla Komrzý pracuje na projektu na sociální téma, na který využije i stotisícovou odměnu.

Spustit audio

Související