Cena za pitnou vodu na severu Čech od ledna překročí stokorunu za metr krychlový, v květnu zase zlevní

1. prosinec 2019 15:09

Voda na severu Čech zdraží od ledna o 3,9 procenta. Odběratelé v Ústeckém a Libereckém kraji zásobovaní Severočeskou vodárenskou společností zaplatí od Nového roku za metr krychlový včetně DPH 103,39 Kč.

„Nyní lidé platí 99,55 Kč,“ řekl k tomu mluvčí vodárenské společnosti Mario Böhme.

Od května se ale cena sníží. Začne platit novinka v dani z přidané hodnoty, která vodu zařadí do snížené desetiprocentní sazby místo současných patnácti procent. Krychlový metr pak díky tomu zlevní na 98,91 Kč.

„Je důležité si uvědomit, že cena vody se skládá vlastně z platby za dvě služby. Přivést vodu z nádrže nebo vrtu do úpravny, pak z ní vyrobit vodu pitnou, tu rozvést do statisíců objektů. A pak z nich odvést odpadní vodu, vyčistit ji a vypustit zpět do přírodního koloběhu. To je náročný a nákladný proces,“ vysvětlil ke zvýšení ceny vody generální ředitel vodárenské společnosti Bronislav Špičák.

Voda - kuchyň

Severočeská vodárenská společnost je největší svého druhu v České republice a zajišťuje zásobování pitnou vodou pro většinu obyvatel Ústeckého a Libereckého kraje. Jejími akcionářemi jsou města a obce. Celkem jich je  458.

Voda na severu Čech je nejdražší v republice. Vodárenská společnost to vysvětluje náklady na modernizaci vodovodní sítě.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související