Čatní si zamilujete. Nechte si poradit od šéfkuchaře

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Podzimní dýňové čatní s kořením a špetkou chilli

K podzimu patří neodmyslitelně houby a nejrůznější pokrmy z nich. Nejlahodnější jsou vždy čerstvé suroviny – pokud je chceme ale zakonzervovat, je podle odborníka ze soukromé školy Bukaschool Romana Sejvala nejlepší variantou mražení.

Recept: Houby, cuketa, olivový olej, sušené/čerstvé těstoviny, bazalka a parmezán.

Postup: Uvaříme těstoviny a mezitím si na pánvičce orestujeme houby s cuketou. Přidáme trochu česneku (můžeme i cibuli). Smícháme s uvařenými těstovinami a navrch nastrouháme parmezán.

Houby bychom měli zpracovávat velmi rychle, aby se nám nezkazily. „Pokud máte větší úlovek, tak já mám takový systém, že je krátce povařím a nechám vystydnout. Pak je dám do vakuovacích sáčků, které dám zamrazit,“ radí učitel z Bukaschool Roman Sejval. Takto zpracovaná a zamražená surovina pak podle něj dobře poslouží v přípravě rizota nebo omáček.

Podzim, čas čatní

Mezi další podzimní pochoutky, které si můžeme připravit, patří čatní – to se přidává nejčastěji ke grilovaným masům.

„Je to taková pálivá omáčka nebo příloha k masům či k zelenině,“ představuje kuchař Roman Sejval.

Základ na čatní: 100g najemno nakrájené cibule, 50 gramů česneku a 50 gramů čerstvého, nakrájeného zázvoru

Postup: Vše se orestuje na olivovém oleji a poté můžeme přidat surovinu, po které chceme, aby čatní chutnalo (hrušky, jablka, cuketu, nebo i vodní meloun) – následně vše lehce podusíme a dochutíme cukrem, octem, solí a pepřem. Necháme vychladnout a následně můžeme podávat.

Základem pro čatní je zázvor, cibule a česnek, cukr a ocet. K tomuto základu můžeme přidat ovoce nebo zeleninu.

Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu a dozvíte se víc.

autoři: Eva Bucharová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související