Čatní si zamilujete. Nechte si poradit od šéfkuchaře
K podzimu patří neodmyslitelně houby a nejrůznější pokrmy z nich. Nejlahodnější jsou vždy čerstvé suroviny – pokud je chceme ale zakonzervovat, je podle odborníka ze soukromé školy Bukaschool Romana Sejvala nejlepší variantou mražení.
Recept: Houby, cuketa, olivový olej, sušené/čerstvé těstoviny, bazalka a parmezán.
Postup: Uvaříme těstoviny a mezitím si na pánvičce orestujeme houby s cuketou. Přidáme trochu česneku (můžeme i cibuli). Smícháme s uvařenými těstovinami a navrch nastrouháme parmezán.
Houby bychom měli zpracovávat velmi rychle, aby se nám nezkazily. „Pokud máte větší úlovek, tak já mám takový systém, že je krátce povařím a nechám vystydnout. Pak je dám do vakuovacích sáčků, které dám zamrazit,“ radí učitel z Bukaschool Roman Sejval. Takto zpracovaná a zamražená surovina pak podle něj dobře poslouží v přípravě rizota nebo omáček.
Podzim, čas čatní
Mezi další podzimní pochoutky, které si můžeme připravit, patří čatní – to se přidává nejčastěji ke grilovaným masům.
„Je to taková pálivá omáčka nebo příloha k masům či k zelenině,“ představuje kuchař Roman Sejval.
Základ na čatní: 100g najemno nakrájené cibule, 50 gramů česneku a 50 gramů čerstvého, nakrájeného zázvoru
Postup: Vše se orestuje na olivovém oleji a poté můžeme přidat surovinu, po které chceme, aby čatní chutnalo (hrušky, jablka, cuketu, nebo i vodní meloun) – následně vše lehce podusíme a dochutíme cukrem, octem, solí a pepřem. Necháme vychladnout a následně můžeme podávat.
Základem pro čatní je zázvor, cibule a česnek, cukr a ocet. K tomuto základu můžeme přidat ovoce nebo zeleninu.
Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu a dozvíte se víc.
Související
-
Broskvové čatní
Suroviny: 750 g broskví, 3 dkg zázvoru, 1 stroužek česneku, 20 dkg hnědého cukru, špetka soli, lžička mletého chilli a 1 dcl vinného octa.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.