Část ukrajinských středoškoláků v Ústeckém kraji se vrací do vlasti nebo jde pracovat

29. červen 2022 15:12

Jen desítky studentů z řad ukrajinských uprchlíků nastoupily na střední školy v Ústeckém kraji. Středoškolské vzdělání jim komplikují rozdílné školské systémy na Ukrajině a u nás, jazyková bariéra i nejistá budoucnost.

Na Ukrajině je povinná školní docházka 11letá, u nás 9letá. Liší se i úroveň znalostí – i starší děti tak u nás na jaře nastupovaly do prvních ročníků středních škol. Podle zkušeností Daniely Hrdličkové z ústecké poradny pro integraci je navíc pro děti z Ukrajiny těžké i vybrat vhodný obor a školu.

„Vzdělávací systém na Ukrajině většinou zaujímá všeobecné vzdělání, proto by se nejraději dostávaly na gymnázium nebo školy obchodně-ekonomicky zaměřené. Tam už jsou ale kapacity vyčerpané. Takže pak následují kompromisy v podobě technických oborů. Děvčata to mají horší ­ nechce se jim do učňovských oborů, kde už je ta praxe,“ vysvětluje Hrdličková.

Nikdo z ukrajinských běženců navíc zatím neví, jak dlouho u nás zůstane – někteří také dají přednost práci před studiem.

Třeba 15letý Vova dokončuje 9. třídu na základní škole v Chabařovicích a půjde na ústecké gymnázium. „Jsem pro gymnázium. Nevím, co budu dělat dál a tam budu mít čas, abych si to rozmyslel,“ vysvětluje.

17letý Vadim je na obchodní akademii a bude pokračovat i po prázdninách. „V životě bych si nemyslel, že budu studovat na ekonomické škole, ale nakonec proč ne – navíc mě to baví,“ konstatuje.

Nikdo zatím neví, kolik žáků z Ukrajiny na střední školy po prázdninách nasgtoupí

Ani střední školy, ani Ústecký kraj zatím nevědí, kolik dětí bude na středních školách studovat po prázdninách.

Situace se stále mění – třeba na obchodní akademii v Ústí nad Labem na jaře postupně přišlo 10 ukrajinských studentů. „Zmapovali jsme si znovu, jaké mají záměry a zjistili jsme, že čtyři z nich už odjeli na Ukrajinu, převážně to byli žáci z kyjevské oblasti, další dvě dívky si našly zaměstnání,“ shrnul ředitel Roman Jireš.

Žáci, kteří budou pokračovat, tam chodí na intenzivní kurzy češtiny a musí v srpnu složit rozdílové zkoušky – zejména z odborných předmětů.

Spustit audio

Související