Část Českého Švýcarska je po požáru stále uzavřená. Na některá místa už se ale turisté dostanou

19. srpen 2022 14:44

Po ničivém požáru zůstává do konce srpna uzavřená část národního parku České Švýcarsko. Ministerstvo životního prostředí už oznámilo, že je připravené uzavírku v případě potřeby prodloužit.

Oheň poničil zhruba 15 procent plochy chráněného území, do zbytku ale mohou turisté bez omezení. Pomyslnou hranicí mezi uzavřeným a otevřeným územím je takzvaná Česká silnice v Vysoké Lípy. Od ní směrem na východ je vše pro návštěvníky volně přístupné – například tedy i Dolský mlýn nebo skalní hrádek Šaunštejn.

Ze strany od Janova a Růžové jsou průchozí všechny turistické trasy s výjimkou těch, které vedou napříč národním parkem.

Uzavřená zůstává Pravčická brána, soutěsky řeky Kamenice ve Hřensku nebo Malá Pravčická brána. Uzavřená také zůstává silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou.

Stále také platí zákaz vstupu na celé území parku od 21 hodiny večerní do 6 ranní.

Strážci parku s dobrovolnými hasiči stále kontrolují požářiště

Správa parku musí stále zajišťovat dohled nad požářištěm. Drony s termokameramy zatím každý den nacházejí na území parku místa s vyšší teplotou. Tam pak musí hasiči dojít, místo prolít vodou a rozhrabat.

Správa národního parku proto obvolává blízká města a obce a snaží se zajistit dostatečný počet dobrovolných hasičů na tuto práci, není to ale jednoduché. Na pomoc přijeli také strážci z ostatních českých národních parků a také ze dvou polských.

Správa parku bohužel nemůže z bezpečnostních důvodů na území požářiště vpustit dobrovolné strážce z řad bezpečnosti.

Do dozorové činnosti se zapojili všichni pracovníci národního parku, proto musela správa parku zrušit veškeré akce pro veřejnost včetně Dnů lesních řemesel, které se měly konat u Dolského mlýna poslední srpnový víkend.

Spustit audio

Související