Bývalá dělostřelecká kasárna v Terezíně se proměňují v zázemí pro vysokou školu

8. září 2015

Namísto vojáků studenti vysoké školy. Tak to bude už brzo vypadat v bývalých dělostřeleckých kasárnách v Terezíně na Litoměřicku. Organizaci Terezín - město změny se společně s radnicí a podporou Evropské unie podařilo opravit celkem pět zchátralých objektů za půl miliardy korun. Jedním z nich jsou právě kasárna.

Dveře vysoké školy aplikované psychologie v Terezíně jsou zatím zavřené.

„Ano, zavřené, protože už tam mají nastěhovaný nábytek, vybavení. To znamená, že ta škola začíná tyto prostory postupně zabydlovat a od 1. 10. Je bude využívat,“ konstatuje Robert Czetmayer, vedoucí odboru rozvoje města Terezín.

Prostory jsou nově opravené. Všechno se připravovalo právě proto, aby zde škola mohla být. Co všechno bylo nutné udělat?
„Kompletně tam jsou nové rozvody elektro, topení a rozvody plynu. Byl to objekt 20 let nevyužívaný, v poměrně zchátralém stavu. Takže to byla komplexní rekonstrukce,“ vysvětluje Czetmayer.

Čtěte také

Dělostřelecká kasárna jsou mnohem rozsáhlejší objekt, než bude využívat škola. K čemu ještě budou kasárna sloužit?

Aula vysoké školy v Terezíně

„Škola bude využívat polovičku objektu a v těch dalších částech budou další partneři. Bude tam sdružení Terezín - město změny, které zastřešuje rekonstrukci tohoto objektu a budou tam potom i exponáty. To znamená výstava různých exponátů z doby tereziánské,“ popisuje blízkou budoucnost Czetmayer.

Opravená dělostřelecká kasárna tak postupně ožívají. Už teď byl zahájen zkušební provoz, aby se zjistilo, jestli vše funguje tak, jak má.

„To je podmínkou, aby ten objekt mohl být potom předaný. My ty objekty postupně uvádíme do takového stavu, aby se daly využívat a postupně provádíme takzvané technologické zkoušky,“ dodává Robert Czetmayer.

Než sem přijdou studenti, musí se především uklidit.

„Vidíte to, že se tady uklízí. Ve středu, kdy je přislíbeno, že sem začnou chodit profesoři, zabydlovat se, tak budou mít celý objekt řádně vyčištěný s tím, že se můžou nastěhovat. Ta část, která bude patřit akademikům, aby vypadala,“ doplňuje Alois Švehla, hlavní stavbyvedoucí opravy.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio