Bylo moje poslání ukázat lidem, že neexistuje jenom Verdi a Mozart, tvrdí houslista Daniel Matejča

20. srpen 2022

Kromě toho, že obsadil druhé místo v soutěži Concertino Praga, vyhrál šestnáctiletý Daniel Matejča mezinárodní televizní soutěžní show Virtuosos V4+, kde v porotě zasedal například pěvec Plácido Domingo nebo violloncellista Stjepan Hauser.

Daniel do soutěže nešel s touhou vyhrát, ale chtěl přinést něco, co tam ještě nebylo. Proto přednesl Šostakovičův koncert. „Je to zběsilá skladba, děsivá. Když člověk zná pozadí skladby, tak nad tím přemýšlí jinak. S tím jsem do soutěže šel,“ vysvětluje mladý houslista. Má totiž rád příběhy, které za každou skladbou stojí a jsou důvodem k přemýšlení nad hudbou.

Vždycky jsem chtěl hrát na starší italský nástroj

„Housle, na které teď hraju, jsou půjčené ze státní sbírky z Národního muzea. Jsou to housle slavného italského houslaře Galiana a jsou z roku 1704,“ popisuje Daniel mistrovský nástroj, na který i živě zahrál ve studiu. „Prozatím se mi tedy sen splnil,“ dodává s tím, že na tyto housle bude v brzké době nahrávat CD, sonáty Eugène Ysaÿe. Skladby impressionistů patří k jeho nejoblíbenějším. Když ale relaxuje, usedá ke klavíru a hraje jazz, popřípadě improvizuje na vibrafon.

S trémou jsem zatočil rychle

„Když jsem byl ve škole v Itálii, bydleli jsme dva v jednom pokoji. Byl tam jeden pokoj na cvičení, takže jsme se střídali. Jeden cvičil v pokoji a druhý šel cvičit na ulici. To mi tu trému úplně odstranilo,“ směje se mladý muzikant, který ve vysílání s lehkostí zahrál několik ukázek ze své oblíbené skladby. Na ladění ani nepotřeboval zeslabit muziku ve studiu: „Dokážu vypnout a poslouchat jenom ty housle.“

Proč nepoužívá slovo virtuos? Která melodie se mu honí hlavou? A k čemu je sólistovi dobré hraní v orchestru? Poslechněte si v audiu.

Spustit audio

Související