Byla, nebo nebyla potopa světa? Mohlo jít o pád tělesa v průměru kolem čtyř kilometrů, míní geolog a spisovatel Jiránek

1. duben 2022

„Jsem jako mnozí další přesvědčen, že za mnoha mýty existuje skutečná událost. A že si to někdo prostě jen nevymyslel. A protože k tomu mám jako geolog blízko, a navíc jsem se ve svých minulých knihách zabýval dopady vesmírných těles na Zemi, tak mne napadlo zkusit hledat v mýtech takové doklady, které by dokazovaly události, které nastanou po takovém, jak vědecky říkáme impaktu,“ říká geolog a bývalý diplomat Jiří Jiránek důvody, proč napsal knihu Byla – nebyla potopa světa?

Potopa světa, jak se píše v Bibli, tak mohla být způsobena dopadem vesmírného tělesa na Zemi.

„Světová povodeň se může stát, pokud dojde k dopadu do oceánů. Uvědomme si, že oceán kromě svých kontinentálních svahů, leží neustále v neměnné hloubce mezi 3,5 až čtyřmi tisíci metry.

I viděl Hospodin, jak se na Zemi rozmnožila zlovůle a že každý výtvor jeho mysli i srdce je v každé chvíli jen zlý. Litoval, že na zemi učinil člověka a trápil se ve svém srdci. I řekl: Člověka, kterého jsem stvořil, smetu z povrchu Země. Člověka i zvířata, plazy i nebeské ptactvo, neboť lituji, že jsem je učinil.

Takže každé těleso v průměru kolem čtyř kilometrů, možná i nepatrně menší, když se vysokou nadzvukovou rychlostí ponoří do oceánu, dokáže vyšplíchnout vodu do obrovských výšek. A voda nemá jinou možnost než jako mimořádně obrovské super tsunami putovat oceány, až dosáhne pobřeží.“

Jiří Jiránek, spisovatel

Výška vln pak postupně klesá, ale jakmile se ocitnou nad mělkými vodami u pobřeží, tak je to začne zbrzďovat.

„A protože se tam valí další a další voda, tak zas roste do výšky, až na pobřeží dosahuje obrovských, nepředstavitelných výšek – mohou to být stovky metrů – a dostat se tak při plochých pobřežích a nížinách hodně hluboko do kontinentu,“ vysvětluje Jiří Jiránek.

Biblický sumerský příběh se odehrává na Blízkém východě, kde je nedozírná rovina až po hory Ararat na obzoru. „Takový Bagdád, který leží 600 km od pobřeží má ale nadmořskou výšku pouhých deset metrů. Takže tam se ta voda mohla skutečně dostat a potopu světa zapříčinit,“ myslí si.

Celé Hovory s geologem a bývalým diplomatem Jiřím Jiránkem najdete v audiozáznamu, ptal se Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související