Byl na Marsu život? Objev dalších jezer na rudé planetě vědcům otvírá nové možnosti zkoumání

8. říjen 2020

Sonda Evropské vesmírné agentury ESA Mars Express už před dvěma lety objevila na rudé planetě podpovrchovou zásobárnu vody pod ledovou vrstvou. Teď navíc našla další jezera tekuté vody v jižní polární oblasti Marsu. 

Sonda Mars Express obíhá kolem Marsu od prosince 2003. „Sonda už má planetu docela dobře zmapovanou,“ potvrzuje Jan Spratek z Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy Planetum.

Pokročilý radar pro zkoumání podzemí a ionosféry (MARSIS) už před dvěma lety odhalil, že pod povrchem Marsu, pod jeho jižním pólem, se skrývá velké jezero. Nová pozorování to nyní nejen potvrdila, ale navíc odhalila, že takových jezer se tam nachází víc. Nyní totiž ESA uvádí, že po dalších analýzách odhalila tři další podpovrchová jezera. 

Slaná voda

Největší z nově objevených vodních nádrží má velikost 30 x 20 kilometrů a je obklopena několika menšími jezery. Předpokládá se, že tato voda bude velmi slaná – i v mrazivých teplotách totiž zůstává tekutá.

Čtěte také

Nové zjištění může mít obrovský význam. Otevírá možnost, že pod povrchem Marsu může existovat celá soustava starodávných jezer, a to několik milionů nebo dokonce miliard let starých. Tato starodávná jezera by přitom mohla být ideálním místem pro hledání důkazů o životě na Marsu – přestože velmi obtížně dosažitelným.

autoři: Jiří Chum , als | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související