Budoucí lodníci v Děčíně právě skládají závěrečné zkoušky z nautiky a mechaniky

7. červen 2022 12:42

Učni tento týden skládají závěrečné zkoušky. Musí ukázat, co se za dva nebo tři roky studia naučili a to písemně ale i prakticky. Třeba na Střední odborné škole lodních řemesel v Děčíně žáci na unikátní školní lodi skládají zkoušky z nautiky a mechaniky.

Učni právě v dílně na školní lodi splétají z lan takzvanou kouli. „Říká se tomu šmajska, vlastně vrhací lanko. Hází se to na břeh, když se potřebujeme v něčemu přiblížit. Na učení jsme neměli ani ty tři roky – vždyť byl koronavirus. Máme ale také praxi, fakt jednu z těch těžkých, kdy jsme vlastně 100 dní na lodi,“ vysvětluje jeden z učňů.

Budoucí lodníci to sice měli během pandemie těžší, škola se je ale snažila připravit, jak se dalo – třeba pomocí individuální výuky, kdy se jednomu žákovi v daný čas věnoval jeden mistr.

„To individuální je samozřejmě intenzivnější. Většinou zájem byl – ti kluci na to chodili,“ vysvětluje zástupce ředitele pro odborný výcvik Rudolf Špaček.

Kromě zkoušky z nautiky, tedy všeho, co musí správný šífák umět, skládají žáci také zkoušku v mechanické dílně, která je v podpalubí lodi. Tady udílí mistr Miloslav Hindrák poslední pokyny před zkouškou motoru.

„Konkrétně tady na tom pracovišti se skládá zkouška ze seřizování ventilů, odvzdušnění palivové soustavy nebo montáže a demontáže startéru,“ vysvětluje mistr, v čem závěrečná zkouška v motorárně spočívá.

K závěrečným zkouškám v oboru lodník přišlo na tomhle učilišti 37 žáků, dohromady tady zkoušky i na dalších oborech skládá v tomhle týdnu 103 dětí.

Spustit audio

Související