Budeme muset redefinovat člověka. Memoáry přírodovědkyně Jane Goodall nepřestávají ve světě vidět důvod k naději

27. červenec 2022

Koncem padesátých let dvacátého století se vypravila do Afriky, aby tam studovala primáty. To co zjistila, změnilo lidský pohled na myšlení zvířat i na jejich práva. O životě britské přírodovědkyně Jane Goodall vypráví její memoáry Důvod k naději: Moje cesta životem a také jejich překladatel Martin Kupka. 

Přírodovědkyně Jane Goodall

Když začínala se svými výzkumy, vědci nevěřili, že zvířata mají osobnost, nebo že dokážou používat nástroje. Jane Goodall, která poprvé odjela do Afriky v roce 1957, se díky svým objevům stala světoznámou primátoložkou, ale i aktivistkou zasazující se o divokou přírodu či práva zvířat.

„Když mi bylo asi šestnáct let, měl jsem jet s kamarády na výpravu na Slovensko, ale onemocněl jsem a musel jsem zůstat doma a ležet. Zuřil jsem, ale máma mi tehdy koupila knihu Ve stínu člověka, kterou jsem zhltnul a opravdu jsem Jane Goodall propadl. A protože Jane Goodall sleduji takto od dětství, když začal covid, rozhodl jsem se, že přeložím její memoáry,“ vzpomíná překladatel knihy nazvané Důvod k naději: Moje cesta životem na svůj první kontakt s prací britské přírodovědkyně.

V čem byla průkopnicí a jak se na přelomu padesátých a šedesátých let učila fungovat v divoké přírodě? O tom si s překladatelem knihy Martinem Kupkou povídala redaktorka Mozaiky Šárka Jančíková. 

Spustit audio

Související