Brusinky desinfikují organismus. Neměli byste si je ale dopřávat příliš často

27. únor 2020

Je dobré si občas dopřát brusinkovou kúru, i když ne příliš často. Dlouhodobé užívání brusinek totiž zatěžuje játra. Mají ale spoustu zdraví prospěšných vlastností.

U nás se brusinky ve volné přírodě vyskytují málo, lidé si ale v posledních letech oblíbili pěstování nejrůznějších druhů brusinek – jejich plody jsou sladší, než ty plané.

Z brusinek se vyrábí marmeláda, sirup, šťáva i víno. Mají kyselou, lehce nahořklou chuť. Prášek ze sušených plodů se dokonce používal jako desinfekce.

V lidovém léčitelství se brusinka přidává do čajových směsí. Ty pročišťují organizmus a co je nejznámější, ulevují při problémech s močovými cestami.

Brusinka obsahuje vitamíny A, E, C, vápník, železo a draslík. Bohatá je ale hlavně na hořčík. Plody, ale i listy, v sobě mají látky, které zabraňují usazování bakterií na sliznicích.

Brusinky

Pojďme si společně připravit brusinkový sirup. Potřebovat budete kilo brusinek a kilo cukru. Brusinky promixujte s cukrem a nechte stát 24 hodin v chladu. Pak přilijte ¼ litru vody, přiveďte k varu a vařte 5 minut nebo i trochu déle, prostě dokud sirup nemá požadovanou hustotu. Horký sirup přeceďte a naplňte jím lahve.

Spustit audio

Související