Brtnice na Jihlavsku se pyšní barokními mosty se sochami svatých

12. únor 2014
Česko – země neznámá

Brtnice na Jihlavsku je městečko nevelké, ale rozhodně stojí za vidění. Na kopci nad městem stojí rozlehlý zámek, je tu poměrně zachovalé židovské město a přes řeku Brtničku se klenou dva velmi zajímavé mosty.

Na první most narazíme hned při příjezdu směrem od Jihlavy v ulici Legionářů. Jmenuje se židovský a kdysi odděloval židovské město od křesťanské Brtnice. Křesťanskou část mostu poznáte snadno. Oproti té židovské je osazená sochami.

Jedna ze soch tady dokonce představuje členku rodu, který kdysi vlastnil brtnický zámek. Blahoslavená Juliana má teď zámek za zády, a pokud trpíte migrénami, zkuste ji poprosit o pomoc. Ostatně každý ze svatých na mostě má pod patronátem nějakou tu nemoc nebo řemeslo. Svatý Antonín vám například pomůže najít ztracené věci.

Druhý zajímavý most najdeme v centru města hned před brtnickou radnicí. Je nezvykle vyklenutý a i na něm stojí sochy svatých. Kromě v českých zemích všudypřítomného Svatého Jana Nepomuckého tu stojí patron hasičů Svatý Florián, moravský mučedník Jan Sarkandr, Svatý František z Pauli a pro Brtnici důležitý svatý Roch, ochránce před morem.

Vyklenutý most před brtnickou radnicí

Poslední socha představuje Jana Křtitele, který je, co se týče patronace mezi svatými rekordmanem. Má na starosti tkalce, krejčí, kožešníky, sedláře, kominíky, tesaře, koželuhy, vinaře, architekty, majitele biografů, hospodské, kameníky, hudebníky, tanečníky, zpěváky a mnoho dalších.

Brtnice leží asi 15 kilometrů od krajské Jihlavy a až si zopakujete všechny svaté, můžete se třeba podívat do rodného domu světově proslulého architekta Josefa Hoffmanna. Podrobnosti o městě najdete na internetové adrese www.brtnice.cz.


Zvětšit mapu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.