Braňanští dobrovolní hasiči letos oslaví 130. narozeniny. Dostanou dárek za desetitisíce

29. duben 2016
Dobráci roku

Český rozhlas Sever hledá Dobráky roku! Tentokrát jsme natáčeli se sborem dobrovolných hasičů z Braňan na Mostecku. Tamější dobráci letos budou slavit úctyhodné kulatiny od založení sboru a k narozeninám si nadělí pořádný dárek za několik desítek tisíc korun.

„Necháváme si šít speciální prapor. Bude to takový dárek k narozeninám,“ říká Lukáš Šťastný, velitel dobrovolných hasičů v Braňanech. Ručně vyšívaný prapor vyjde na desítky tisíc, takže to není dárek zanedbatelný.

Šťastní braňanští hasiči

Jak budou narozeninové oslavy přesně vypadat, to zatím zdejší hasiči nevědí. Přesto jsou šťastní. A to doslova a do písmene. Kromě velitele mají Šťastného i starostu. „Nás k hasičům přivedl táta už jako malé kluky,“ říká Miloš Šťastný a listuje kronikami, ve kterých jsou na fotkách zaznamenány jeho a bratrovy hasičské začátky.

Miloš Šťastný se stal starostou sboru po té, co bývalý hasičský starosta povýšil na starostu obecního. „Nešlo zastávat obě funkce najednou,“ vysvětluje svůj odchod na radnici Petr Škanta, který zároveň přiznává, že starostování u hasičů bylo mnohem snazší.

Dobráci z Braňan listují kronikou a vzpomínají na staré časy

Členská základna hasičů v Braňanech se stabilně drží kolem padesáti. „Děti přicházejí a odcházejí. Ty, co zůstanou a dorostou, se pak stávají třeba i členy zásahové jednotky,“ říká starosta sboru Miloš Šťastný.

Louky a lesy – to bývají cíle zásahů dobráků z Braňan

Výjezdová jednotka z Braňan hasí požáry hlavně v lesích a na loukách. Od Lesů České republiky za loňské zásahy dostala ocenění a poděkování.

Braňanští dobrovolní hasiči se ale podíleli i na hašení požáru v litvínovské chemičce. Ročně mají víc než tři desítky různých zásahů. Všechna jejich technika bydlí ve velkých garážích, ke kterým si dobráci postupně přistavěli zázemí určené pro komunitní život. „Schází se tu děti před tréninkem,“ ukazuje Lukáš Šťastný pergolu, kterou by hasiči chtěli přestavět, až budou zateplovat hasičárnu.

Kromě narozenin a stavebních úprav se těší i na novou techniku. Žádali o dotaci a doufají, že to vyjde. Byl by to další hezký narozeninový dárek.

Poslechněte si víc dnes odpoledne po 15. hodině na frekvencích:

Ústecký kraj, Nový Bor 88,8 FM
Liberec a Jablonec 102,3 FM
Česká Lípa 94,3 FM
Harrachov, Tanvald, Desná, Smržovka 107,9 FM
Frýdlantsko a Novoměstsko 97,4 FM
Semily 103,4 FM

Detail hasičské kroniky dobrovolných požárníků z Braňan na Mostecku

Dobrovolné hasiče z Braňan na Mostecku můžete v soutěži Dobráci roku podpořit až do pátku 6. května 2016 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)BRANANY na číslo 900 11 04.

Další losování v soutěži Dobráci roku určilo, že sborem, za kterým se příští týden vypravíme, je SDH Polepy. Jejich medailonek odvysíláme v pátek 6. 5. 2016 po 15. hodině.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.