Botanická zahrada v Teplicích upravuje skleník s pouštní vegetací. Pro návštěvníky to znamená omezení prohlídek

26. leden 2023 16:06

V Botanické zahradě Teplice se pustili do úprav v xerickém skleníku s pouštní vegetací. Zahradníci ve svažitých záhonech vyměňují kameny a vyčerpanou zeminu. Návštěvníci se teď do skleníku dostanou jen o víkendech, ve všední dny je kvůli stavebním úpravám zavřeno. Následovat bude jarní prořezávka, kvůli které se v únoru na několik dní zavřou všechny výstavní skleníky.

„Tady byla opuka, která už se po těch letech rozpadala. Místo ní tam dáváme vápenec,“ ukazuje Veronika Sýsová na hromadu kamení složeného na cestičce. S dalšími zahradníky se kameny chystá usadit do záhonu madagaskarské expozice, který pak nově namodelují.

Vymění i substrát. „My už jsme vyndali ty rostliny, které zvládnou přesazení. Ty velké, s kterými nehneme, tam bohužel musí zůstat – musíme na ně při tom usazování kamenů dávat pozor,“ vysvětluje Sýsová.

Cestičku tady zabírá míchačka na beton, kameny nebo ořezané větve a kmeny. „Tohle jsme sundali, to jsou kalanchoe, které jsme nechávali do poslední chvíle, protože jsme věděli, že to dřevo použijeme přirozeně – tak, jako kdyby spadlo v přírodě,“ vysvětluje vedoucí zahradnice Marcela Strnadová.

Následovat bude předjarní prořezávka. Ta už se dotkne celého komplexu skleníků, do kterých se nastěhuje výšková plošina, žebříky, pily, zahradnické nůžky a další nářadí.

Zaměstnancům botanické zahrady pomůže horolezec. „Jak se ty rostliny táhnou za světlem, tak je potřebujeme dostat trochu od střechy a od světel. Jak tam pak svítí sluníčko a je tam i odpar, tak tam vznikají různé houbové choroby. Proto bychom potřebovali, aby to bylo vzdušný,“ shrnuje Marcela Strnadová.

V předchozích letech měli zahradníci na údržbu jenom pondělky, kdy je sanitární den. Tentokrát se ředitel Petr Šíla rozhodl jinak. „Tak, aby ty práce netrvaly dva měsíce každé pondělí, tak zkrátka na čtyři dny zavřeme. Můžeme se tak i lépe koncentrovat na ty samotné činnosti a pak právě v tom týdnu, kdy budou v teplickém okrese jarní prázdniny, tak bude otevřeno mimořádně i v pondělí, tedy 13. února,“ přibližuje ředitel botanické zahrady.

Všechny skleníky kvůli prořezávkám zavřou od 6. do 9. února. Xerický skleník je ve všední dny nepřístupný už od 24. ledna, pro víkendy ale uzavírky neplatí.

Spustit audio

Související