Boleslavská automobilka zastavila výrobu kvůli nedostatku polovodičů. Zaměstnanci zatím dostávají 85 procent mzdy

18. říjen 2021 08:46

Největší tuzemský výrobce automobilů, Škoda Auto, dočasně přerušuje výrobu ve všech třech závodech. A to kvůli nedostatku polovodičů na trhu, které využívají třeba řídící jednotky vyrobených aut. V provozu má zůstat jen jedna linka v Kvasinách.

Podle reportéra Českého rozhlasu to sice časně ráno před branami Škodovky při nástupu na směnu na zásadní omezení nevypadalo, mluvčí Škody Auto, Tomáš Kotera ale potvrdil, že ode dneška se výroba opravdu ve všech závodech -  tj. v Mladé Boleslavi, ve Vrchlabí a v Kvasinách, zastavuje, a to na dva týdny, s výjimkou jedné linky v Kvasinách. Během těch dvou týdnů bude automobilka řešit další postup, i případné alespoň částečné obnování výroby.

Desetisíce lidí, kteří teď do práce nemohou chodit, by podle dřívějších vyjádření zástupce odborů KOVO, Jaroslava Povšíka měli pobírat 85% mzdy, dá se ale čekat, že tohle číslo ještě klesne. I o podmínkách pro zaměstnance chce Škodovka s odbory během následujících  čtrnácti dnů jednat. Podle mluvčího Kotery je zásadní i udržení pracovních pozic a odpovídající náhrada mzdy. Jisté je, že po tu dobu skutečně výroba v automobilce nepojede

Podle Tomáše Kotery součástky, které má teď automobilka k dispozici, chce v těch dalších dvou týdnech namontovat do už rozpracovaných aut, která stojí ve všech závodech Škody Auto. I přes pozastavení běžného objemu výroby by i tak mělo vzniknout asi deset tisíc nových aut. Škoda Auto předpokládá, že situace se významně změní příští rok, kdy by měla znovu začít stabilní dodávka polovodičů.

Kvůli pandemii

Podle Škody může za nedostatek polovodičů snížení produkce výrobců v Asii, a to kvůli pandemii koronaviru. Nejde o první zastavení výroby ve Škodě kvůli chybějícím čipům.

„Následky tvrdě zasáhly celý automobilový průmysl, některé konkurenční značky své závody již kompletně uzavřely do konce roku 2021. Této globální krizi se nedokáže vyhnout ani společnost Škoda Auto. Také my budeme muset výrobu výhledově od 42. kalendářního týdne do konce roku výrazně omezit, případně úplně zastavit,“ dodal pro agenturu ČTK Kotera.

Čtěte také

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes jeden milion aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.

autoři: Adam Bejšovec , Von | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio