Blízký Saturn a jeho prstence: Procházka červnovou oblohou

1. červen 2018

Začátek astronomického léta ozdobí kromě Mléčné dráhy všechny planety s výjimkou Merkuru. Od východu nastupují letní souhvězdí.

21. června ve 12 hodin a 8 minut SELČ vstoupí Slunce do znamení Raka a slunovratem ohlásí astronomické léto. Zpočátku téměř neznatelný návrat se po pěti dnech projeví pouhou minutou, v závěru června pak vyjde Slunce o tři minuty později. Je známo, že kolem letního slunovratu jsou noci dost světlé. Kdo to zkouší třeba s astrofotografií, měl by vědět, že Slunce neklesá hlouběji než 18 stupňů pod obzor a skutečně tmavé astronomické noci se v tomto období nedočká.

Čtěte také

Skupinu letních souhvězdí uvidíme večer kolem 22. hodiny ve východní části oblohy. Vedle Severní koruny, kde bychom mohli končit jarní procházku, můžeme už spatřit první souhvězdí léta – Herkules; jižněji pak souhvězdí Hada rozdělené Hadonošem. Jižní části oblohy dominuje Štír s načervenalým Antarem a na hvězdy bohaté souhvězdí Střelce v pozadí se stříbřitou Mléčnou dráhou. V jejím východním rameni leží Orel s jasnou hvězdou Altair. Téměř nad hlavou, blízko zenitu, nám září nejjasnější hvězda letní oblohy – modrobílá Vega ze souhvězdí Lyry. Východně od zenitu se nachází Labuť s hvězdou Deneb. Tyto tři jasné stálice – tedy Deneb, Altair a Vega tvoří tzv. „letní trojúhelník“. Z nezapadajících seskupení je Velký vůz na severozápadě a Cefeus s Casiopeou na severovýchodě.

Z objektů hlubokého vesmíru stojí za pozornost např. hezká barevná dvojhvězda Albireo – beta souhvězdí Labutě. Její žlutooranžová složka má třetí hvězdnou magnitudu, modravá pak pátou. Vzdálenost této dvojhvězdy je asi 380 světelných let.

Planeta Saturn

V červnu uvidíme kromě Merkuru, který se ztratí v záři Slunce, všechny planety. Venuši večer nad západním obzorem, Mars v druhé polovině noci, Jupiter většinu noci kromě rána, Saturn po celou noc, Uran ráno nízko nad východním a Neptun ráno nad jihovýchodním obzorem. Saturnovy prstence stále vidíme v nepřevracejícím dalekohledu otevřené shora. Obří planeta bude 27. června v opozici se Sluncem, tentýž den bude zároveň nejblíž Zemi: 1 miliardu 354 milionů km. Z úkazů stojí za zmínku noční seskupení Měsíce, Jupiteru, planetky Vesta, hvězdy Antares a Saturnu ve dnech 23. až 27. června.

A ještě měsíční fáze. 6. června bude Měsíc v poslední čtvrti, 13. června v novu, 20. června v první čtvrti a 28. června v úplňku. Přejeme hezké dny i noci a ničím nerušenou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio