Blíží se částečné zatmění Slunce, na úplné si v Česku počkáme 120 let

7. březen 2015

Vesmír nám připraví na dopoledne 20. března velkolepou show. Země, Měsíc a Slunce se dostanou do jedné přímky, a tak nastane úplné zatmění Slunce. Z českého území bude za příznivého počasí viditelné jako částečné zatmění. I tak to bude velký zážitek, protože Měsíc zakryje skoro tři čtvrtiny slunečního kotouče.

„Měsíc je blíž k Zemi. A když je ve fázi před Sluncem, tak vlastně zatmí Slunce. Protože, když je k nám blíž, tak je větší - a tím dojde k zatmění Slunce. Tak to se podívám,“ těší se 11letý Tadeáš před pražským planetáriem.

„Částečné zatmění je takové, že ve většině případů si člověk ani nevšimne, že třeba došlo k nějakému poklesu jasu slunečního kotouče. Ale když se na Slunce dívá správnými prostředky, tak vidí, že ho zakrývá kolečko,“ upřesňuje Jan Šifner z planetária.

V maximální fázi Měsíc zakryje tři čtvrtiny slunečního kotouče.

„20. března v 9 hodin 36 minut SEČ začne Měsíc zakrývat sluneční disk, maximální zakrytí by mělo být asi v 10 hodin 45 minut. Úkaz bude končit zhruba v 11 hodin 57 minut.“

Úplné zatmění bude možné pozorovat na Faerských ostrovech nebo Špicberkách.

„Určitě je to fantastická podívaná a je jedno, jestli je člověk laik, nebo odborník,“ poznamenává Šifner.

A současně připomíná, že zatmění sloužilo k různým měřením v rámci sluneční soustavy i k ověřování Einsteinovy teorie relativity.

Další částečné zatmění Slunce nabídne vesmír pozorovatelům v Česku v roce 2021.

Nejbližší úplné zatmění Slunce bude viditelné z našeho území až za 120 let.

Zatmění Slunce
Při zatmění Slunce je vidět chromosféra a koróna
autoři: jas , mkp
Spustit audio