Běžkyně Ivana Pilařová

20. únor 2013

Umíte si představit dvaačtyřicetistupňový mráz? Ivana Pilařová v něm dokonce uběhla marathón. Bylo to v roce 2010 přímo na severním pólu.

Liberecká běžkyně má ale na svém kontě podobných výkonů mnohem víc. Vloni například zkompletovala sbírku maratónů na všech světových kontinentech. A jak se takový nápad vůbec zrodil?

„Samozřejmě to nebylo hned... Začínala jsem jako každý maratónec klasickým maratónem. Pak jsem vyjela poprvé do Afriky na etapový závod a říkala jsem si – výborný...“ vypráví Ivana Pilařová.

Díky tomu, že se dobře adaptuje na teplo, baví jí maratóny v poušti, kde jí to jde podle jejích vlastních slov o něco lépe než ostatním. Za svůj nejtěžší maratón považuje právě ten na severním pólu, nejen kvůli podmínkám, ale také kvůli tomu, že se jí cestou na něj ztratila zavazadla, takže ho běžela ve vypůjčeném oblečení.

V neběžeckém životě tráví Ivana Pilařová většinu dne v kostýmku a lodičkách - živí se totiž jako daňová poradkyně a auditorka. V roce 2011 vyšla kniha jejích extrémních zážitků s názvem Kam bych tak běžela, aneb extrémní běhy od -40 do +40 stupňů Celsia.

Pravidelně ovládá liberecké ankety v kategorii netradiční sportovní výkon roku, a jak se zdá, ani v následujících letech tomu nebude jinak.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio