Běžkyně Eva Vrabcová Nývltová se vrací na vrcholovou trať. Už jako maminka

19. září 2020

Na vítězství v něm pravděpodobně útočit nebude, přesto bude mít dnešní půlmaraton v Ústí nad Labem pro běžkyni Evu Vrabcovou Nývltovou velký význam. Pro českou rekordmanku na této trati to bude totiž premiérový závod po tom, co se stala maminkou.

„Těším se strašně moc na start, protože ta roba bez závodu představovala v mém případě dva roky. Těším se na atmosféru, na to, že mám zase na sobě startovní číslo a že zase poběžím. Na druhou stranu je to krátce po porodu, čtyři půl měsíce, takže po mně nechtějte žádné výkony,“ řekla čtyřiatřicetiletá vytrvalkyně.

Kvůli bolavým achillovkám před otěhotněním začala s běžeckým tréninkem až od konce července, do té doby využívala kolo nebo kolečkové lyže. Návrat k vrcholovému sportu po mateřství neřešila pouze doma.

„Informace jsem získávala různě, třeba i s Bárou Špotákovou jsme to probíraly, s holkami se zahraničí jsme se bavila. Ony ale ukončily kojení hned po porodu, což jsem já nechtěla a stále svou Adélku kojím a chtěla bych vydržet půl roku,“ prozradila své plány atletka Eva Vrabcová Nývltová s tím, že definitivní návrat k vrcholovému sportu chystá na jaře.

Zranění a narození dcerky jí úplně pozměnily životní plány. „Původně jsem chtěla doběhnout poslední sezonu, a pak otěhotnět, ale vzhledem k tomu, co se se mnou dělo, to nakonec dopadlo takhle a chci běhat dál klidně i deset let, pokud to bude možné,“ usmála se držitelka bronzu z maratonu na evropském šampionátu v roce 2018.

Česká atletka startovala třikrát jako běžkyně na lyžích na zimních olympijských hrách, jednou jako atletka na letních. A chce na další. „Byl by to cíl, který bych chtěla, ale už to nepotřebuji lámat přes nějaké zranění. Nechám tomu volný průběh, užívám si běhání a věřím, že láska, kterou k tomu mám, mi to vrátí.“ uzavírá běžkyně Eva Vrabcová Nývltová, která bude hvězdou ústeckého půlmaratonu.

autoři: David Kalvas , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související