Běžkařům naplno začala sezóna. Letos mohou pohodlně dojet z Českého Švýcarska do Lužických hor

30. leden 2023 14:39

Do Ústeckého kraje se vrátil sníh a s ním i možnost užít si zimní radovánky. Lyžařské areály jsou v provozu a na běžkařské trati pravidelně vyjíždí skútry se stopaři, aby vyrobili běžkařské trasy. Díky sněhu a nové lávce na Stožeckém sedle je teď možné pohodlně na běžkách projet z Českého Švýcarska do Lužických hor.

Podle posledních informací jsou stopy mezi Českým Švýcarskem a Lužickými horami projeté. Aby se běžkaři dostali z Českého Švýcarska do Lužických hor a třeba i na Lužickou magistrálu, stačí jim na Stožeckém sedle, tedy na Šébru, přejet novou lávku. Ta umožňuje turistům i běžkařům dostat se bezpečně přes velmi rušnou silnici, kterou bylo v minulosti potřeba přecházet.

Teď vede běžkařská trasa přímo po lávce a podle informací od Jana Šmída, ředitele destinačního fondu České Švýcarsko, jsou tam už od minulého týdne běžkařské trasy projeté. Právě na Šébru se potkávají tři skútry, trasy tam jezdí protahovat z Jedlové, Polevska a z Luže.

Údržbu běžkařských stop podporuje nejen Liberecký, ale i Ústecký kraj

Dohromady se v zimě na protahovaní tras kolem hranic Českého Švýcarska a Lužických hor podílí asi 12 subjektů. Skútry organizuje běžkařský klub z Polevska – když je sníh, daří se jim upravovat až 120 kilometrů bílých stop.

Do vytváření běžkařských okruhů se zapojují také samotné obce, třeba Rybniště. Tamní starosta protahuje stopy kolem obce a se stopařem také zajíždí do Krásné Lípy.

O víkendu projíždí stopy také skútr z Prysku, obce ležící v Libereckém kraji nedaleko České Kamenice. Tamní stopař protáhnul celou cyklostezku Varhany do Horní Libchavy až na Prácheň, kde se napojil na Lužickou magistrálu.

Okruhy protahuje i Doubice, Polevsko nebo Okrouhlá. Běžkaři najdou aktuální informace a mapy okruhů na internetových stránkách Kam za sněhem. Skútry jsou vybavené GPS, takže je možné sledovat je přímo při práci jsou k nalezení na stránce Bílá stopa.

Zimní údržbu běžkařských tras dlouhodobě podporuje Liberecký kraj, loni se k němu přidal i kraj Ústecký. Z Libereckého kraje dostávají skútraři na sezonu asi 300 000 korun, 150 000 korun pak poskytuje Ústecký kraj.

Spolky, nebo i obce, které se o udržování tras pravidelně starají, mohou peníze použít nejen na pohonné hmoty skútrů, ale i na drobné opravy nebo na nákup nářadí, které je při protahování stop potřeba. To může být například i motorová pila, protože občas je potřeba při práci odstraňovat stromy, které se na trasy zřítí pod tíhou těžkého sněhu.

Spustit audio

Související