Bezdomovci musejí opustit budovu v lázeňské části Teplic. Nový majitel začíná s demolicí domu, který nebyl nikdy dostavěný

2. červenec 2021 14:25

Z Teplic zmizí nedostavěný lázeňský dům. Zdevastovanou budovu v Mlýnské ulici roky obývají bezdomovci, teď ji kvůli bourání musejí ze dne na den opustit. Pomáhají jim sociální organizace, ale přesto většina z nich neví, kam půjde.

„Objednal si nás investor, firma JTH, na odstranění stavby, takže několik dní teď bude probíhat vyklízení objektu. Pak by v co nejrychlejším termínu mělo proběhnout za asistence hasičů zkrápění, samotná demolice objektu a pak, řekněme dva, tři týdny, se bude separovat stavební suť na řízené skládky,“ vysvětluje stavbyvedoucí Jiří Schwab.

Nikdy nedokončená stavba lázeňského domu tady stojí čtyřicet let. Postupně se do ní nastěhovali bezdomovci z celého Teplicka.

„Takže nám pomáhají vyklízet, čistit, připravovat demolici, je to v rámci takové dobré spolupráce, protože oni sami ten objekt znají nejlíp a několik let to tady obývali,“ dodává Schwab.

Nový majitel začíná s demolicí domu, který nebyl nikdy dostavěný

Podle mluvčího Teplic, Robina Röhricha, zástupci města bezdomovce o vyklízení a bourání informovali minulý týden: „Ta jednání jsou taková, že minimum těch lidí projevilo zájem. Minulý týden si dokonce ještě všichni mysleli, že budova bude stát a problém se jich netýká.“

„Teď je to aktuální, protože se vystěhovat musí. Řeší to spolek White Light, Květina, pomáhají těm lidem zajistit doklady, pokud by ti lidé chtěli využít azyl třeba v azylovém domě v Oseku, musí mít trvalé bydliště, musí mít příjem dávek, to znamená občanský průkaz a tady je spousta lidí bez občanského průkazu,“ doplňuje Robin Röhrich.

Aktuálně se to týká zhruba padesáti lidí, kteří musejí ze zdevastovaného objektu pod budovou obchodní akademie neprodleně odejít.

Spustit audio