Bezbariérová rozhledna v Kobylí nabízí možnost výhledu pro malé děti i vozíčkáře

30. březen 2021

Chtěli byste vědět, jak vypadá bezbariérová rozhledna s výhledem na všechny světové strany? Pokud ano, najdete ji v kraji vína, v obci Kobylí mezi Hustopečemi a Hodonínem na jižní Moravě. Nejde o klasickou věžovitou rozhlednu, ale o poměrně nízkou, šnekovitě zatočenou plošinu, na jejíž vrchol se pohodlně dostanou i hůře pohybliví lidé i malé děti. Díky šikovnému umístění je z ní vidět opravdu do daleka.

Rok 2018 byl pro celou naši vlast připomínkou důležitého data, stého výročí založení republiky. Po celé zemi se konala řada akcí, happeningů i okázalých slavností. Obec Kobylí si ale toto významné datum bude připomínat stále, protože právě v roce 2018 vyrostla těsně nad vinicemi její nová dominanta. Kobylští si totiž nechali postavit unikátní bezbariérovou rozhlednu.

Většina rozhleden je věžovitého typu, jsou vysoké, aby jejich vrchol překonal blízké překážky, například vzrostlé stromy. Ve vinařském kraji okolo Kobylí ale stromů moc není, protože ustoupily vinicím, které se rozprostírají na širých lánech. Terén je mírně kopcovitý a Kobylí vrch, na kterém rozhledna stojí, je nejvyšší. Když se spojí všechny tyto aspekty na rýsovacím prkně architektů, kteří měli za úkol navrhnout stavbu, která ráz krajiny příliš nenarušovala, přišli s návrhem šnekovitě zatočené plošiny s mírným zdvihem. Kobylí vrch leží v nadmořské výšce 334 metrů, a tak má i kruhová výseč rozhledny 334 stupňů.

A protože vinná réva neroste do takové výšky jako stromy, je rozhledna vysoká pouhých sedm metrů. Přesto nabízí výhled do široka i do daleka. Pěkný pohled je na samotnou obec Kobylí, v blízkém okolí je pak možné vidět kostel svatého Jiljí, který je stojí na vršku v obci Vrbice. Ve vzdálenějším okolí je možné spatřit Pálavu i s Novomlýnskými nádržemi, kopec Hády nad Brnem a ve větší dálce i Karpaty, anebo jižním směrem za dobrého počasí vrcholky Alp.

Rozhledna nabízí i zajímavé informace

Autoři rozhledny přitom nemysleli jen na prvotní záměr, ale přidali ke svému nápadu ještě něco navíc. Díky konstrukci je její vrchol dostupný i pro vozíčkáře nebo rodiny s kočárky. A i přístupová cesta je zpevněná a nenáročná.

Bezbariérová rozhledna u Kobylí

Podlahu rozhledny tvoří vedle sebe poskládané dřevěné hranoly. A když se cestou na vrchol návštěvník podívá nejen do kraje, ale i pod své nohy, zjistí, že některé pražce jsou opatřeny kovovými deskami, na kterých objeví spoustu zajímavých informací. Nejen ukazatel s popisem, co kterým směrem vidí, ale také důležité letopočty vztahující se k historii obce Kobylí.

Na dalších pražcích pak autoři příchozí nenápadně přimějí na chvilku se zastavit a zamyslet se třeba nad otázkou: "Jaká byla tvoje první láska?". A ještě jeden zajímavý nápad se tvůrcům zrodil v hlavách. Rozhledna slouží také jako kobylský kulturní kalendář. Jelikož jsou kovové pražce vyměnitelné, postupně se návštěvník cestou k vrcholu dozvídá, jaké vinařské akce se kdy v obci budou konat.

Bezbariérová rozhledna v Kobylí na Hodonínsku je příjemným turistickým cílem, který se rozhodně vyplatí navštívit. Samotná obec pak nabízí i zajímavé muzeum a spoustu vinných sklípků.

Spustit audio