Bez tepla a teplé vody budou v zimě desítky lidí na sídlišti Janov v Litvínově. I přesto, že platí

2. listopad 2017

Zapnout si topení anebo napustit vodu horkou vodou, bude pro desítky lidí ze sídliště Janov v Litvínově letos v zimě nedostižné přání. A to přesto, že platí řádně zálohy za energie. V některých domech je ale těch, kteří zálohy platí, menšina. Proto teplárny i vodárny kvůli vysokým dluhům domy od tepla a vody odpojí. Poctiví nájemníci se nijak bránit nemohou a byty se proto snaží opustit.

„Tady v tom vchodě jsme tři. Já, byt pod námi a jedni v šestém patře. Normálně jsme platili, nemáme z naší strany žádný dluh, pak přišli a řekli, že máme dluh na vodě, prý kole 360 tisíc. Topíme elektrikou, vaříme na plynu a vodu si donášíme od příbuzných,“ říká Emil Tirpák a ukazuje panelový dům, který je v o poznání lepším stavu než ten, ve kterém se zbylými dvěma nájemníky bydlí.

Většina bývalých nájemníků nebo majitelů bytů neplatila nájem nebo zálohy za energie, společenství vlastníků jednotek se tak dostalo do dluhů. Většina z poctivých nájemníků už dům opustila dříve. Stejně, jako to teď plánuje Emil a jeho rodina.

Tirpákovi nejsou na problémovém sídlišti Janov v Litvínově jedinými nájemníky, kteří poctivě platili zálohy za energie a teď doma nosí teplé svetry a vodu si ohřívají na plynu.

Podle Petra Prokeše, mluvčího stavebního a bytového družstva Krušnohor, které na sídlišti Janov spravuje několik domů, čeká odpojení od tepla a teplé vody další panelové domy. „Plánujeme od vody odpojit další tři bloky, které v současnosti dluží velké peníze, a pokud je nezaplatí, tak nemáme jiné řešení. Konkrétně se jedná o blok D2, DŠ a A6. Dohromady dluží 1 101 000 korun. Z minulých let jsou za celý Janov dluhy ve výši 4 300 000 korun.“

Poctiví nájemníci a majitelé bytů se nemohou odpojení vody a tepla nijak bránit, říká Petr Prokeš: „Tito lidé jsou vlastně naprosto bezbranní. Můžeme jim jen poradit, aby se obránili na orgány činné v trestním řízení a soudy, ale to všechno trvá dlouho. Bohužel musíme konstatovat, že ti poctiví jsou bití na nepoctivosti ostatních.“

Na policii se obrátil i Emil Tirpák s rodinou.

autor: Jan Beneš
Spustit audio