Benešovská nemocnice předpokládá návrat do plného provozu už v pondělí 16. prosince

12. prosinec 2019 16:15

Předpokládaný termín ukončení nuceného omezení provozu benešovské nemocnice a nutné pomoci a spolupráce Záchranné zdravotnické služby Středočeského kraje a jiných nemocnic je již v pondělí 16. prosince.

Naštěstí se tak nenaplnily některé odhady, že omezení plného provozu nemocnice může trvat až v řádu týdnů.

„Pokud nedojde k nepředvídatelným komplikacím, začne od příštího pondělí opět nabíhat provoz v oblastní nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov. Doufám, že tento náš optimistický scénář vyjde, a vše se bude pomalu vracet do normálního stavu,“ informuje hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová s tím, že Národní kybernetický a informační úřad dnes po poledni dovolil a doporučil začít s obnovou IT systému ve spolupráci s jeho specialisty.

V nemocnici tak může začít výstavba nových serverů, instalace nové firewalové ochrany, cíleného antiviru, tří nových serverů a přeinstalování celkem 600 dalších stanic.

Čtěte také

Nemocniční počítačový systém v benešovské nemocnici byl napaden počítačovým kryptovirem v noci 11. prosince ve 2 hodiny 17 minut ráno na chirurgické ambulanci, kde se zpomalovaly počítače a ve 2 hodiny 50 minut již nebyly IT systémy funkční po celé nemocnici. Napadl většinu serverů a pracovních stanic, jichž je 600. V nemocnici zasedl operativně krizový štáb pro řešení nastalé situace a nemocnice zajistila náhradní provoz (laboratoře apod.) pro již hospitalizované pacienty. Záchranka řeší převoz pacientů přes dispečink do jiných okolních nemocnic (Příbram, Říčany, Sedlčany, Krč, Mladá Boleslav, Příbram, Kolín) a navýšila posádky tak, aby stíhala časové dojezdy pro akutní záležitosti pacientů. Přes omezený provoz nemocnice neodmítá žádného pacienta a jeho situaci řeší. V nemocnici je nyní hospitalizováno 200 pacientů.

Čtěte také

Čtěte také

Benešovská nemocnice má spádovou oblast se 120.000 obyvateli, v turistické sezoně je to až čtvrt milionu lidí. Poskytuje péči pacientům z Benešovska, z Votic, Vlašimi, Sedlčan, Sázavy a jejich okolí a z okresů Praha-východ, Praha-západ a Tábor. Akcionářem nemocnice je Středočeský kraj.

Co je kryptovirus

Můžou ve velkém napadat počítače a šíří se hned několika způsoby - třeba ve formě přílohy e-mailu, nebo jako odkaz, který si mezi sebou pošlou uživatelé. Kryptovirus může zahrnovat oprávnění ke vzdálenému ovládání počítače, což znamená, že třetí strana, a to ať už je kdekoliv na světě, může nad strojem plně převzít kontrolu.

autoři: Věra Hájková , JMys | zdroje: ČTK , Středočeský krajský úřad
Spustit audio