Během požáru v Českém Švýcarsku si dobrovolná hasička Marcela sáhla na dno. Starala se o jídlo pro tisíc lidí

28. prosinec 2022 12:50

Jednou z největších událostí letošního léta byl ničivý požár v národním parku České Švýcarsko. Byl to nejen příběh obrovského zmaru, ale i velké odvahy a obětavosti dobrovolných i profesionálních hasičů a dalších lidí. Od prvního dne, kdy začalo v Malinovém dole u Hřenska hořet, byla v hasičské stanici ve Hřensku i Marcela Laskošová. 

S kolegy se starala, aby měly stovky zasahujících lidí jídlo a pití. Domů se nepodívala skoro měsíc.

Během prvních dnů téměř přišla o hlas

„Je tady strašný chaos, a dnes se to zase navýšilo o 150 lidí.“ Takhle zněla Marcela Laskošová, když s ní 2. srpna na hasičárně ve Hřensku mluvila reportérka Českého rozhlasu. Všude byl kouř a popel a osádka hasičárny si sahala na dno svých fyzických sil.

Hřensko 26. července 2022

Teď už má paní Marcela hlas v pořádku. To, co ale zažila během požáru, jí v hlavě zůstává pořád. „To byly takový emotivní zážitky, že se o tom s holkami bavíme pořád, když se vidíme. Nehledě na to, že když přijdu v pátek na kroužek, tak tam stále ta hasičárna smrdí kouřem,“ shrnuje.

„Když sem to tam regulovala, tak tam najížděla auta, bylo tam asi 15 aut a 60 lidí, a ten oheň je tam začal uzavírat. Už jsem je tam nepouštěla a štáb, ten se nevyjadřoval,“ vzpomíná Marcela Laskošová na 24. červenec – den, kdy začalo v parku hořet.

Během pár hodin bylo jasné, že se nejedná o malý požár, který zvládnou místní jednotky hasičů, a bude potřeba povolat posily. „Tam si všichni hrábli na dno. Někdo byl na proudu – hasil přímo oheň, někdo byl u vody a čerpal ji do cisteren a někdo se staral o jídlo a rozvážel jim to. Každý byl důležitý,“ shrnuje paní Marcela.

Na hasičárně v Hřensku se během letního požáru stravovalo přes 1000 hašičů

Prvních pár dní byl přitom se zásobováním zasahujících hasičů problém. „První čtyři dny nebyl přehled, kde kdo je. To jídlo se vůbec neorganizovalo – hasičům se dávalo to, co jim lidé přivezli,“ vysvětluje Marcela Laskošová.

V Českém Švýcarsku vzniklo po ohni požářiště o rozloze přes 1200 hektarů

Do přivážení potravin zasahujícím hasičům se v prvních dnech zapojila i Marcelina dcera Michaela – o mámu se bála a chtěla ji alespoň na chvíli vidět. Navíc zvládla nakupovat a rozvážet jídlo i s dvouměsíčním synem Danielem na zadních sedadlech. „Měla jsem to vypočítaný, že jsem doma nakojila, pak rychle nakoupit, rozvézt to a hotovo,“ usmívá se Michaela.

Na hasičárně ve Hřensku se ke snídaním ohřívalo asi 60 kilo párků. „Začalo se nám říkat hřenský Kaufland. Nikdo pak už nejezdil jinam na snídani než k nám, takže nám se tam na snídani otočilo 1000 až 1200 chlapů,“ vzpomíná dobrovolná hasička Marcela Laskošová.

Jak sama konstatuje, něco podobného tomu, co prožila během letního požáru v národním parku České Švýcarsko, v životě nezažila. Zkušenost, kterou si ona i její kolegové z celého zážitku odnesli, je ale rozhodně posílila.

Spustit audio

Související