Běhám pro radost, ne kvůli ambicím, tvrdí dvojnásobný mistr republiky v půlmaratonu Vít Pavlišta

30. duben 2013

Neběhám pro výsledky, ale pro radost, říká dvojnásobný mistr České republiky v půlmaratonu Vít Pavlišta. Ještě před několika lety udolával soupeře s běžkami na nohou. Bez nich je snad ještě rychlejší. Liberecký vytrvalec Vít Pavlišta o sobě prohlašuje, že běhá pro radost a nemá žádné velké ambice. Přesto v dubnu obhájil titul mistra České republiky v půlmaratonu.

Běhá přitom pouhých pár let. „Začínal jsem jako sdruženář, severské kombinaci jsem se věnoval od nějakých sedmi do osmnácti let, kdy jsem končil na sportovním gymnáziu v Jilemnici. Pak jsem šel na výšku a hledal nějaký jiný sport. A skončil u běhání,“ vzpomíná osmadvacetiletý závodník libereckého Slovanu.

Proměnit se na Liberecku z lyžaře v běžce je přitom docela neobvyklé. „Já už měl toho lyžování dost za těch deset let. Nikdy jsem navíc neměl rád sníh. Takže jsem hledal nějaký letní sport,“ překvapuje Pavlišta.

Patří mezi nejlepší české vytrvalce. Tréninku přitom nemůže věnovat tolik, jako ostatní, protože vedle vrcholového sportu pracuje jako každý jiný normální člověk. „Mám sedavou práci, takže se to dá docela skloubit. Celý den se vždycky těším, až se odpoledne na tréninku vybiju.“

Sezóna je teprve ve svém začátku a Vít Pavlišta už má za sebou jeden z jejích vrcholů, tedy úspěšnou obhajobu mistrovského titulu v půlmaratonu. „Dalšími vrcholy bude desítka na dráze příští víkend a týden na to poběžím maraton v Praze, který bych taky chtěl dát nějak slušně.“

Slušně podle Víta Pavlišty znamená v novém osobním rekordu, který je 2 hodiny, 20 minut a 40 vteřin.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio